Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και στήριξη ευάλωτων ομάδων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στήριξη των κοινωνικά ασθενεστέρων και μία εφάπαξ μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων φέτος προβλέπει το πλάνο του οικονομικού επιτελείου για το κλείσιμο του 2019, επιχειρώντας για άλλη μία φορά μια ισορροπία μεταξύ κοινωνικών και αναπτυξιακών προτεραιοτήτων. Προηγείται, βεβαίως, η συμφωνία με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι η διαφορά που χωρίζει τις εκτιμήσεις των δύο πλευρών για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έχει περιοριστεί στο 0,1-0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 150-300 εκατ. ευρώ, δύο μέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ήθελε, ιδανικά, να μηδενιστεί η διαφορά αυτή ώς την Τρίτη, για να ξετυλιχτεί, στη συνέχεια, χωρίς πρόβλημα, το ενάρετο σενάριο για την οικονομία: θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση, στις 20 Νοεμβρίου, μαζί με μια βελτιωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2021, και έγκριση της χρησιμοποίησης των επιστρεφόμενων κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) για δημόσιες επενδύσεις το 2020. Τέλος, ένα υψηλό υπερπλεόνασμα για το 2019 (στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τοποθετείται στα 346 εκατ. ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται να είναι υψηλότερο) θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει τον χρόνο με δύο κινήσεις ματ: να στηρίξει κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και να ενισχύσει και τις επιχειρήσεις με ένα εφάπαξ μέτρο μείωσης της φορολογίας τους φέτος. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει για τον σκοπό αυτό χορήγηση 138 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα, η σκιά που πέφτει πάνω στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, είναι ο ρυθμός ανάπτυξης. Η κυβέρνηση τον βλέπει στο 2,8%, θεωρώντας ότι και μόνο οι φοροελαφρύνσεις θα συμβάλουν κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, οι διεθνείς οργανισμοί είναι προς το παρόν τουλάχιστον αρκετά πιο συγκρατημένοι, φοβούμενοι την επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος. Το Brexit, o εμπορικός πόλεμος, η επιβράδυνση –όχι ακόμη ύφεση– της οικονομίας της Ευρωζώνης τρομοκρατούν τις αγορές και είναι άλλωστε η άλλη –σκοτεινή– όψη των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού της ελληνικής Δημοκρατίας, που γιόρτασε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για το 2020, ενώ γενικώς οι δανειστές, όπως διαμηνύουν στις διαπραγματεύσεις, δεν πιστεύουν ότι αυτός μπορεί να ξεπεράσει, στην καλύτερη περίπτωση, το 2,5%. Προς το παρόν, για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού η κυβέρνηση ποντάρει σε μεγάλο βαθμό σε δύο νέα χαρτιά: 1. Τη ρύθμιση των 120 δόσεων, για την οποία στελέχη της υποστηρίζουν ότι πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις. Τα οριστικά στοιχεία αναμένονται αύριο, αλλά μέχρι προχθές φαινόταν ότι 580.000 δανειολήπτες έχουν κλείσει συμφωνία και το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι η ρύθμιση θα αποδώσει όφελος στον προϋπολογισμό του 2020 πάνω από 100 εκατ. ευρώ. 2. Τη νομοθετική διάταξη για τα ιντερνετικά τυχερά παιχνίδια, που αλλάζει τη διαδικασία αδειοδοτήσεων και τη φορολογητέα βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αν πετύχει, η ρύθμιση μπορεί να αποφέρει πρόσθετα έσοδα μέχρι και 500 εκατ. ευρώ.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *