Παπούτσια «μαϊμού» αξίας 3,2 εκατ. ευρώ πούλησε κύκλωμα μέσα σε 2 χρόνια

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το ποσό των 3,27 εκατ. ευρώ έχουν πληρώσει για αθλητικά παπούτσια «μαϊμού», τα τελευταία δύο χρόνια, χιλιάδες καταναλωτές που έπεσαν θύματα ενός μόνο σχετικού κυκλώματος. Το παραπάνω προέκυψε από έρευνα που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Το γεγονός ότι ο τζίρος ενός μόνον κυκλώματος για μία κατηγορία προϊόντων ήταν ο παραπάνω φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος για καταναλωτές, κρατικά έσοδα και, βεβαίως, για τις εταιρείες που λειτουργούν νόμιμα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το ΣΔΟΕ, το εν λόγω κύκλωμα εντοπίστηκε στις 7 και στις 9 Οκτωβρίου και αφορούσε την εμπορία απομιμητικών προϊόντων, κυρίως αθλητικών υποδημάτων επώνυμων κατασκευαστών, τα οποία διακινούνταν μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών. Το συγκεκριμένο κύκλωμα, το οποίο στελεχώνεται από πλήθος εμπλεκομένων προσώπων, δρούσε μέσω παραπλανητικών αγγελιών πώλησης επώνυμων αθλητικών παπουτσιών, τα οποία πωλούνταν στο Facebook ως αυθεντικά σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Στους εξαπατημένους αγοραστές που πραγματοποιούσαν παραγγελίες μέσω Διαδικτύου, από ανύπαρκτες ουσιαστικά εταιρείες, έστελναν απομιμήσεις των επώνυμων υποδημάτων, η πληρωμή των οποίων γινόταν μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορών με αντικαταβολή κατά την παραλαβή των προϊόντων από τους πελάτες. Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει από την εταιρεία ταχυμεταφορών να δεσμευθούν οι επιστροφές εμπορευμάτων από αγοραστές, καθώς επίσης και το χρηματικό ποσό των αντικαταβολών από την πώληση των απομιμητικών προϊόντων, το οποίο δεν έχει αποδοθεί ακόμη στα μέλη του κυκλώματος. Σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε η εταιρεία ταχυμεταφορών στο ΣΔΟΕ, το συνολικό ποσό των αντικαταβολών που έχουν εισπραχθεί τα τελευταία δύο χρόνια από εξαπατημένους καταναλωτές και έχει αποδοθεί στα μέλη του κυκλώματος ανέρχεται στο ποσό των 3.270.289,80 ευρώ.

Στο παράνομο κύκλωμα οδηγήθηκε το ΣΔΟΕ μετά τον εντοπισμό στις 20 Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι του Πειραιά, κοντέινερ το οποίο περιείχε 7.932 ζευγάρια αθλητικών παπουτσιών που υποτίθεται ότι ήταν Adidas και Nike. Το κοντέινερ προερχόταν από την Κίνα και ως τελικός προορισμός του είχε δηλωθεί επιχείρηση στην Αλβανία. Εντός του κοντέινερ υπήρχαν και 36 χαρτοκιβώτια τα οποία περιείχαν 432 ζεύγη ανώνυμα υποδήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως προκάλυμμα («τάπα») από τους παράνομους εισαγωγείς για να αποκρύψουν τα απομιμητικά υποδήματα και να παραπλανήσουν τις τελωνειακές αρχές. Η ζημία των δικαιούχων εταιρειών των σημάτων υπολογίστηκε σε 1.055.100 ευρώ.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *