ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αρχίσει και «κοντράρουν» έντονα τα ιταλικά, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι σύντομα το μεταξύ τους spread θα μηδενιστεί, τη στιγμή που το ράλι στους ελληνικούς τίτλους συνεχίζεται δίχως φρένο, με το ελληνικό Δημόσιο να καταφέρνει χθες να δανειστεί με μηδενικό επιτόκιο. Αν και οι αγορές των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά από το 2018, έχοντας μάλιστα σημειώσει σημαντικό ράλι από τις αρχές του έτους, το τελευταίο περίπου δίμηνο η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει εντυπωσιακά σε σχέση με την Ιταλία.
Ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών και 5ετών ομολόγων έχουν σημειώσει βουτιά κατά 26% (από το 1,6% στο ιστορικό χαμηλό του 1,18% χθες) και κατά 59% (από το 1% στο μόλις 0,41% χθες), τα ιταλικά ομόλογα έχουν δει τις αποδόσεις τους να ανεβαίνουν έντονα. Η απόδοση στο 10ετές έχει σκαρφαλώσει κατά 37% (από το 0,8% περίπου στο 1,1%), ενώ η απόδοση του 5ετούς έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε στις αρχές Οκτωβρίου. Μάλιστα η ελληνική… υπεραπόδοση εντάθηκε την τελευταία εβδομάδα μετά και την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη S&P, την ίδια ημέρα που ο οίκος διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση της Ιταλίας με αρνητικές προοπτικές, που σημαίνει πιθανότητες υποβάθμισης μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ετσι, χθες, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του ιταλικού διαμορφώθηκε στις 10 μονάδες βάσης, ενώ του 5ετούς στις 4 μ.β.
Ισχυρό σήμα στις αγορές αποτέλεσε και το νέο ρεκόρ που σημειώθηκε χθες κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ΟΔΔΗΧ. Το επιτόκιο στα εξάμηνα έντοκα «βυθίστηκε» στο 0,00% από 0,097% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 812,5 εκατ. ευρώ και την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 2,88 φορές. Σύμφωνα με την Capital Economics, το spread μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων θα «κλείσει» σύντομα, ενώ θα γυρίσει σε αρνητικό το επόμενο διάστημα. Οπως σημειώνει στην «Κ« η Μέλανι Ντεμπόνο, οικονομολόγος του οίκου, η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης σε σχέση με την Ιταλία, καθώς και χαμηλότερο πολιτικό ρίσκο. Ετσι, το 2020 αναμένεται οι ελληνικοί τίτλοι να προσφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις, «ξεπερνώντας» την Ιταλία. Σύμφωνα και με τον Γενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτή της αγοράς ομολόγων της Danske Bank, υπάρχει πιθανότητα σύγκλισης της Ελλάδας με την Ιταλία. Οπως επισημαίνει μιλώντας στην «Κ», ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι οι αξιολογήσεις από τους οίκους. Αν συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις της Ελλάδας και το 2020 και η χώρα αποκτήσει «επενδυτική βαθμίδα», ενώ η Ιταλία δεν έχει αναβαθμιστεί όπως αναμένεται ευρέως, τότε η χώρα μας θα ενταχθεί στο QE.
Εξηγώντας τη συμπίεση αυτή των ελληνο-ιταλικών spreads, ο επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Deutsche Bank Ιωάννης Σώκος σημειώνει στην «Κ» πως η ελληνική αγορά ομολόγων είναι πολύ μικρή και έχει πολύ χαμηλότερη ρευστότητα. Αυτό ίσως δείχνει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να σημειωθούν έντονες κινήσεις. Επίσης, το τρέχον ευνοϊκό περιβάλλον λόγω και της στήριξης των κεντρικών τραπεζών, καθώς και της «δίψας» των επενδυτών για αποδόσεις, έχει ωφελήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα αφού προσφέρει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης των αποδόσεων έναντι της Ιταλίας, ενώ οι επενδυτές αποτιμούν ότι η ελληνική κρίση αποτελεί παρελθόν και αναμένουν περαιτέρω αναβαθμίσεις.
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post