Αναζήτηση νέων τρόπων στρατιωτικής συνεργασίας με Ισραήλ

Ο Νίκος Δένδιας με τον Ισραελ Κατζ, χθες στην Αθήνα. «Μιλήσαμε για τα θέματα της περιοχής και τις απειλές που τίθενται από το Ιράν και από την Τουρκία. Τις απειλές στην ασφάλεια και στη σταθερότητα», είπε μετά τη συνάντηση ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Συναντίληψη Ελλάδας και Ισραήλ για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και συμφωνία για την ανάγκη εξεύρεσης «νέων τρόπων» και «νέων εκφράσεων» στη στρατιωτική συνεργασία ήταν βασικά χαρακτηριστικά των επαφών που είχε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατζ, σύμφωνα με ανώτατες ισραηλινές διπλωματικές πηγές. Στις επαφές που είχε ο κ. Κατζ διαδοχικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συζητήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιθετικότητα στην περιοχή αλλά και ποιοι είναι οι «επιτιθέμενοι». Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε η ιρανική απειλή, αλλά και η τουρκική πολιτική στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη βόρεια Συρία. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επεσήμαιναν την «προστιθέμενη αξία» που παρέχει στις δύο χώρες η στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία.

Η επίσκεψη του κ. Κατζ πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χρήστου Χριστοδούλου στο Ισραήλ, όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αβίβ Κοχάβι. Οι επαφές των δύο ανώτατων στρατιωτικών ηγετών Ελλάδας και Ισραήλ συζητήθηκαν και στη συνάντηση των κ. Δένδια και Κατζ. Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις επαφές Χριστοδούλου – Κοχάβι «συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Ισραήλ και Ελλάδα έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μετά τη γενικότερη αναταραχή που επέφερε στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής η τουρκική εισβολή στη Συρία. Οι ίδιες ανώτατες διπλωματικές πηγές του Ισραήλ τόνιζαν ότι ο κ. Κατζ μετέφερε στον κ. Δένδια πρόσκληση για συμμετοχή της Ελλάδας στο περιφερειακό δίκτυο μεταφορών και λιμένων, το οποίο αποτελεί ισραηλινή πρωτοβουλία (Tracks for Regional Peace). Ουσιαστικά, οι Ισραηλινοί προτείνουν τη δημιουργία δικτύου το οποίο θα συνδέει τη Χάιφα και την Ασντόντ με άλλα λιμάνια (εν προκειμένω τον Πειραιά) με σκοπό τη σύνδεση με τον Περσικό Κόλπο, μέσω Ιορδανίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάγκη να προχωρήσει ο EastMed, αλλά και να προωθηθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Κατζ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια άφησε σαφείς υπαινιγμούς για τον ρόλο της Τουρκίας, αλλά και τις σχέσεις της με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. «Μιλήσαμε για τα θέματα της περιοχής και τις απειλές που τίθενται από το Ιράν και από την Τουρκία. Τις απειλές στην ασφάλεια και στη σταθερότητα. Το Ιράν με το πυρηνικό του πρόγραμμα, τους βαλλιστικούς πυραύλους και την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Χεσμπολάχ στον Λίβανο και η Χαμάς, και η Τουρκία με την επίθεση στους Κούρδους στη Συρία και τις παραβιάσεις διά θαλάσσης και διά αέρος και την υποστήριξη ακραίων οργανώσεων που συνδέονται με διάφορες αραβικές χώρες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατζ. «Συζητήσαμε με τον ομόλογό μου την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στο Αιγαίο όσο στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία. Συμπεριφορά που υπονομεύει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Τονίσαμε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου ως βάσεως για την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών και την ευημερία όλων των χωρών της περιοχής», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *