Η ρύθμιση που συζητήθηκε χθες στη Βουλή αφορά χρήση υλικού, όπως ηχογραφήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τη δυνατότητα να αξιοποιούνται αποδεικτικά μέσα που έχουν αποκτηθεί με μη νόμιμο τρόπο, όταν εκδικάζονται πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, δίνει μία από τις αλλαγές που προωθούνται μέσω του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος τέθηκε χθες προς έγκριση από την εθνική αντιπροσωπεία. Πρόκειται για μια ρύθμιση που αφορά χρήση υλικού, όπως ηχογραφήσεις, και η οποία είχε καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, κατά την ψήφιση των Κωδίκων τον περασμένο Ιούνιο.
Υπέρ της ρυθμίσεως αυτής τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρ. Λοβέρδος, ενώ κατά τάχθηκε στην τοποθέτησή της η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. «Ερχεστε το καλοκαίρι και την παίρνετε πίσω. Γιατί; Φοβάστε κάτι; Εχετε κάποιον φόβο και την παίρνετε πίσω με αυτήν τη βιαστική νομοθέτηση παραμονές των εκλογών; Εγώ πιστεύω ότι έχετε κάποιον φόβο και θα έρθει η ώρα αυτό να φανεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Αυτή τη διάταξη θα την ψηφίσω και με τα δυο μου χέρια».
Ως προς το ζήτημα της βλασφημίας και το γεγονός ότι η κυβέρνηση «υπαναχώρησε» σε σχέση με την αρχική έκφραση βούλησης να φέρει διάταξη για την επιβολή ποινής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η δική μου προσέγγιση ήταν ότι έπρεπε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο, προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα όπως έχουμε παρατηρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Προφανώς και ο όρος της βλασφημίας δεν είναι κατανοητός στους περισσότερους συναδέλφους. Μπερδεύουν τη βλασφημία με την εξύβριση. Δεν είναι εξύβριση η βλασφημία, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Οταν όμως υπήρξαν τόσο μεγάλες αντιδράσεις, η άποψή μου ήταν ότι αυτή η διάταξη θα έπρεπε ουσιαστικά να αποσυρθεί».
Αρκετή συζήτηση και εντονότατες αντιδράσεις, κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσαν δύο άλλες ρυθμίσεις: πρώτον, η σχετική με την επιβολή ποινών και σε εκείνους που μεταφέρουν βόμβες μολότοφ, με τις αντιπαραθέσεις να επεκτείνονται και στις εξελίξεις πέριξ και εντός των πανεπιστημιακών χώρων το τελευταίο διάστημα και, δεύτερον, η πρόβλεψη να απαιτείται έγκληση για υποθέσεις απιστίας που στρέφεται άμεσα κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος (χθες με νομοτεχνική βελτίωση ο κ. Τσιάρας προσέθεσε και τις «επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα»). Το τελευταίο προβλέπεται σε τροπολογία, επί της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Σε παρέμβασή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, αφού μίλησε για αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις στους Κώδικες, πρόσθεσε απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα: «Την ώρα όμως που κάνετε αυτές τις αναγκαίες προσαρμογές, αφήνετε δυστυχώς και το δικό σας αυθεντικό συντηρητικό αποτύπωμα στην ποινική νομοθεσία. Από την απόλυτη ιδεοληπτική χαλαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ, πάμε στο άλλο άκρο με τη Ν.Δ». Επικριτικός έναντι της κυβέρνησης εμφανίστηκε εκ νέου ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, ενώ το ζήτημα της καταστολής ανέδειξε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης.
Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η επιλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου να υπεραμυνθεί της θέσης που είχε εκφράσει μία ημέρα πριν, υπέρ της παραβίασης από φοιτητές του λουκέτου που είχε βάλει η Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ για προληπτικούς λόγους. «Καλά έκαναν», είχε πει, για να προσθέσει κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του: «Οι φοιτητές έκαναν το καθήκον τους, στάθηκαν αντάξιοι του πνεύματος των ημερών».
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post