Δείγμα εργαλειοποίησης του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά της Αγκυρας έναντι της Αθήνας αποτελεί η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι. Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Ζάγκρεμπ, περί χρήσης του προσφυγικού ως μοχλού πίεσης προς την Ελλάδα και την Ε.Ε., ο κ. Ακσόι κατηγόρησε την Αθήνα για παραποίηση στοιχείων, αλλά και για κακομεταχείριση των προσφύγων. Από την πλευρά της Αθήνας, στον κ. Ακσόι απάντησε σε αυστηρούς τόνους ο ομόλογός του, εκπρόσωπος στο υπουργείο Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. Η ανακίνηση του ζητήματος από την Αγκυρα, για ακόμα μία φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, υποδηλώνει την αργή αλλά σταθερή μετατόπιση του προσφυγικού από την ευρωτουρκική ατζέντα στη διμεροποίηση, στη μετατροπή του σε ζήτημα ελληνοτουρκικό.
Στην εξαιρετικά σκληρή δήλωση του κ. Ακσόι, η Ελλάδα κατηγορείται για παραποίηση των στοιχείων που αφορούν το προσφυγικό, αλλά και για κακομεταχείριση των μεταναστών (δεν χρησιμοποιεί ούτε μία φορά τον όρο «πρόσφυγες», αλλά μόνο «μετανάστες»), ακόμη και για ασέβεια στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.
Ο κ. Ακσόι τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σε σύγκριση με το 2015 ο αριθμός των μεταναστών που έχουν περάσει από τα μικρασιατικά παράλια στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί κατά 94%, «χάρη σε μέτρα που ελήφθησαν από την Τουρκία». Οπως είπε ο κ. Ακσόι, «η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους. Οι Ελληνες ομόλογοί μας, όσο και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δίκαιο η Τουρκία να σηκώνει μόνη της το βάρος της μετανάστευσης, που είναι παγκόσμιο πρόβλημα».
Ο κ. Ακσόι κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «αρνείται να δει και να αναγνωρίσει την κατάσταση», ενώ, όπως λέει, «παράνομοι μετανάστες εξακολουθούν να επαναπροωθούνται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Οι ευρωπαϊκές αξίες παραβλέπονται και αυτοί οι άνθρωποι υπόκεινται σε απάνθρωπη μεταχείριση».
Επιπλέον, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει «τη συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό το θέμα» και να μην κάνει προπαγάνδα εναντίον της. Ο κ. Ακσόι καταλήγει την παρέμβασή του κάνοντας έξι υποδείξεις προς την ελληνική κυβέρνηση:
Πρώτον, να φτιάξει τις «απάνθρωπες συνθήκες» υπό τις οποίες ζουν οι μετανάστες. Δεύτερον, «να αποτρέπονται οι θάνατοι βρεφών μεταναστών, ανηλίκων αλλά και μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια». Τρίτον, να μην ξεχνά (η Ελλάδα) ότι «αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο». Τέταρτον, «να σταματήσει την πρακτική της επαναπροώθησης μεταναστών που είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο». Πέμπτον, «να μη χρησιμοποιεί όπλα εναντίον των μεταναστών και να μην τους συμπεριφέρεται απάνθρωπα». Και, έκτον, «να σέβεται τις πεποιθήσεις των μεταναστών, όπως και τις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας». Σημειώνεται, τέλος, ότι το κρατικό πρακτορείο Αναντολού φιλοξένησε ρεπορτάζ όπου δύο μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν εμφανίζονται να λένε ότι ξυλοκοπήθηκαν από Ελληνες στρατιώτες και μετά επαναπροωθήθηκαν βίαια στην Τουρκία. Από την Αθήνα, το συγκεκριμένο δημοσίευμα διαψεύδεται.
Ο κ. Γεννηματάς, από την πλευρά του, ζήτησε από την Αγκυρα να αφήσει τις υποδείξεις προς την Αθήνα. «Η Ελλάδα, ως ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα, δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. Η Τουρκία, αντί να κάνει υποδείξεις, καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας και να πάψει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσον πίεσης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη», είπε, ενδεικτικά, ο κ. Γεννηματάς.
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post