Πλήρη υποδούλωση της χώρας και πολίτες ραγιάδες απαιτούν και θα πάρουν με τα νέα μέτρα οι δανειστές. Ο Έλληνας πολίτης θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση ακόμα και για την στοιχειώδη επιβίωση.
Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα μέχρι να κάνει αλλαγές σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό σύστημα και να ενισχύσει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρει το προσχέδιο της δήλωσης των υπουργών της Ευρωζώνης μετά από τη σύσκεψη της Κυριακής.
Τη γερμανική πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για πέντε χρόνια περιλαμβάνει το προσχέδιο του Eurogroup που συντάσσεται αυτή την ώρα, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.
Η συνεδρίαση διήρκεσε 2,5 ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα ήταν δύσκολες.
Με αρνητικές δηλώσεις προσήλθαν λίγο μετά τις 12:30 οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, αν και νωρίτερα η ανακοίνωση για ακύρωση της Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ γέμισε πολλούς με αισιοδοξία.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κύματα των νομοθετικών διατάξεων θα είναι αλλεπάλληλα έτσι ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι για τις διαθέσεις της Αθήνας.
Στο πρώτο κύμα θα είναι τα εξής:
Αλλαγές ΦΠΑ (νέοι συντελεστές, κατάργηση μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο)
Αύξηση έκτακτης εισφοράς
Αύξηση φόρου στις επιχειρήσεις
Αλλαγές στις ρυθμίσεις οφειλών και στις προϋποθέσεις κατασχέσεων μισθών και συντάξεων
Αύξηση του φόρου πολυτελείας
Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων
Αύξηση των εισφορών υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
Πλήρες άνοιγμα επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κ.λ.π.)
Μεταβίβαση 10% ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
Χρονοδιάγραμμα για ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ
Πιο αναλυτικά
Σαν πρώτο δείγμα γραφής και χωρίς να συνυπολογιστούν τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινώσει άμεσα πως λαμβάνει η κυβέρνηση –αφού η πρόταση που κατέθεσε θεωρείται ανεπαρκής για να καλύψει το τριετές δάνειο που ζητάει- καταφτάνει στη Βουλή το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να ψηφιστεί έως την Τετάρτη ή Πέμπτη το αργότερο.
Το πρώτο κύμα μέτρων θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες:
1. Τις αυξήσεις στον ΦΠΑ:
– Ο φόρος στα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα θα αυξηθεί κατά 8,8% , αφού από το 13% θα φτάσει στο 23%. Στο 13% θα διατηρηθούν τα φρέσκα και νωπά προϊόντα, μαζί ίσως με κάποιες εξαιρέσεις (πχ γάλα, ψωμί κλπ).
– Στο 23% από 13% θα αυξηθεί και ο ΦΠΑ στην εστίαση.
– Οι αστικές συγκοινωνίες και μεταφορές πάνε και αυτές στο 23%.
– Ακριβότερες γίνονται οι υπηρεσίες Υγείας στις ιδιωτικές κλινικές που αυξάνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες,
– Με 23% ΦΠΑ θα επιβαρύνονται πλέον τα ασφαλιστήρια, οι κηδείες και τα μνημόσυνα.
Οι αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά (από 16% σε 23%) και στα ξενοδοχεία (από 6,5% σε 23%) μάλλον θα ψηφιστούν στα τέλη του καλοκαιριού για να ισχύσουν από το φθινόπωρο, μετά την τουριστική σαιζόν.
2. Έκτακτη εισφορά
Προβλέπεται να ισχύσει άμεσα και αναδρομικά από 1.1.2015 η αύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.00 ευρώ. Δεν αποκλείεται όμως να επιβληθεί και στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Επί του παρόντος, η έκτακτη εισφορά όχι μόνον δεν καταργείται αλλά αυξάνεται –πλην απροόπτου- ως εξής:
I) από 30.001- 50.000 ευρώ ο συντελεστής πάει από το 1,4% στο 2%,
II) από 50.001- 100.000 ευρώ πάει από το 2,1% στο 4%,
III) από 100.001- 500.000 ευρώ ανεβαίνει από το 2,8% στο 6%, ενώ
IV) για 500.001 ευρώ και πάνω επιβάλλεται συντελεστής 8%.
Μετά την ψήφιση του νόμου, οι εργαζόμενοι μισθωτοί θα δουν αυξημένες κρατήσεις (και άρα λιγότερα λεφτά στην τσέπη) ενδεχομένως και μαζεμένες αναδρομικά (αλλιώς θα τα πληρώσουν μαζεμένα όταν προκύψει η νέα εκκαθάριση φόρου το 2016).
Σε κάθε περίπτωση, εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.300 ευρώ καθαρά (προ φόρων αλλά μετά τις κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές ), η εισφορά αυξάνεται στα 644 ευρώ από τα 451 ευρώ, δηλαδή 193 ευρώ παραπάνω το χρόνο.
Αντίστοιχα, ένας πολύτεκνος με αποδοχές 3.000 ευρώ θα δει την εισφορά να εκτινάσσεται στα 840 ευρώ από τα 588 ευρώ, δηλαδή 252 ευρώ παραπάνω.
3. Άλλοι φόροι και απαλλαγές
Ι) καταργούνται απαλλαγές και εξαιρέσεις για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, που είχαν ψηφιστεί πριν από δύο μήνες,
Πρακτικά ο φόρος στους αγρότες διπλασιάζεται, από 13% σε 26%. Για παράδειγμα:
– Για εισόδημα 12.000 ευρώ ο φόρος αυξάνεται στις 3.120 ευρώ από 1.560 ευρώ.
– Για εισόδημα 20.000 ευρώ εκτινάσσεται στις 5.200 ευρώ αντί 2.600 ευρώ!
ΙΙ) αυξάνεται από φέτος κιόλας ο φόρος πολυτελείας από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε., σκάφη αναψυχής, πισίνες. Θα εισπραχθεί μαζί με τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος που θα αρχίσουν να καταφτάνουν μέσα στον Αύγουστο.
4. Φόροι στις επιχειρήσεις
– Φόρος 28% αντί 26%: Για κέρδη 120.000 ευρώ, ο φόρος αυξάνεται στις 33.600 ευρώ από 31.200 ευρώ
– Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100%, από 80% που ισχύει. Ανάλογη πρόβλεψη θα ισχύσει και για ατομικές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και μπλοκάκια, αλλά από έναν χρόνο αργότερα.
Το δεύτερο κύμα θα έρθει λίαν συντόμως, με επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων που περιγράφονται στο κείμενο των ελληνικών προτάσεων:
Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος (μισθωτοί, ελ. επαγγελματίες, αγρότες)
Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ (“απορρόφηση” νέων Τιμών Ζώνης)
Αύξηση φόρων στη ναυτιλία
Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες
Β’ φάση συνταξιοδοτικού (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενοποιήσεις Ταμείων, στενότερη σύνδεση εισφορών- παροχών, κατάργηση ΦΥΤ κ.λ.π.)
Νομοθεσία για “απορρόφηση” των αποφάσεων ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις το 2012
Αλλαγές στην αγορά εργασίας με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις)
Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο- Αλλαγές στη δομή και λειτουργία
Use Facebook to Comment on this Post