ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Πέντε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας δεκαετίας υποδεικνύει η Alpha Bank στο δελτίο της που δημοσιεύθηκε χθες, ενώ η Eurobank, στο δικό της δελτίο, αναδεικνύει το ζήτημα της αύξησης της απασχόλησης.
Οι παρεμβάσεις που εισηγείται το δελτίο της Alpha Bank «Ελληνική Οικονομία» είναι:
1. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής».
2. Η προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους, ώστε να βελτιωθούν και άλλοι τομείς όπου υστερεί η Ελλάδα, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η ταχύτητα επίλυσης διενέξεων και απονομής Δικαιοσύνης, η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και ο έλεγχος της διαφθοράς.
3. Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και η δυναμική στήριξη των εγχώριων, όπως είναι οι επενδύσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου, μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι λοιπές στρατηγικές επενδύσεις.
4. Η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022, σε συνεργασία με τους εταίρους, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.
5. Η αποκλιμάκωση της υψηλής ανεργίας μέσω της διατήρησης της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και της εφαρμογής στοχευμένων πολιτικών αύξησης του εργατικού δυναμικού.
Στην αύξηση της απασχόλησης, τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην υστέρηση που εξακολουθεί να υπάρχει σε σύγκριση με την προμνημονιακή εποχή αναφέρεται, εξάλλου, στο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία», η Eurobank.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την οποία επικαλείται το δελτίο, «η απασχόληση στην Ελλάδα κινήθηκε ανοδικά για 6ο έτος στη σειρά στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, ασκώντας θετική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, ανήλθε στις 3.914,1 χιλιάδες άτομα, ενισχυμένη κατά 2,3% ή 88,0 χιλιάδες άτομα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους».
«Σε σχέση με τον πυθμένα της περιόδου της ελληνικής κρίσης», σημειώνει το δελτίο, «ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων παρουσιάζει συνολική αύξηση κατά 11,1% ή 389,8 χιλιάδες άτομα, ωστόσο εξακολουθεί να αποκλίνει σημαντικά από τα προ κρίσης επίπεδα κατά -15,2% ή 700,6 χιλιάδες άτομα».
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, το δελτίο παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι η μερική απασχόληση από το 5,7% του συνόλου της απασχόλησης το 2008 ενισχύθηκε στο 9,1% το 2019, το μερίδιο της ηλικιακής ομάδας 45 ετών και άνω από το 37,2% του συνόλου της απασχόλησης το 2008 αυξήθηκε στο 46,4%.
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post