Μέχρι την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», βουλευτές της πλειοψηφίας ζητούσαν αλλαγές στην τροπολογία για το ποδόσφαιρο.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εντονο παρασκήνιο προηγήθηκε της χθεσινής ψηφοφορίας για την τροπολογία της κυβέρνησης που αφορούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο, η οποία μετέτρεπε την ποινή υποβιβασμού για ΠΑΟΚ και Ξάνθη σε τιμωρία αφαίρεσης βαθμών και εγκρίθηκε τελικά με 156 θετικές και 90 αρνητικές ψήφους. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. εμφανίστηκε, όπως ακριβώς επιθυμούσε το Μαξίμου, συμπαγής στην ψηφοφορία πλην Αντώνη Σαμαρά. Για να φτάσουμε, όμως, εκεί είχαν υπάρξει πολλά επεισόδια στις ιδιαίτερα πυκνές ώρες που είχαν προηγηθεί.
Την Τρίτη το βράδυ ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης είχε ήδη ξεκινήσει γύρο τηλεφωνημάτων σε βουλευτές που εθεωρούντο «επίφοβοι» να καταψηφίσουν την τροπολογία, στέλνοντας σχετικό μήνυμα πως διαφοροποιήσεις δεν θα γίνουν ανεκτές. Η δυσαρέσκεια των βουλευτών ήταν πράγματι μεγάλη και μάλιστα με διαφορετικά ο καθένας κριτήρια και οι σχετικές πληροφορίες προφανώς και είχαν φτάσει στο Μαξίμου. Το πρωί της Τετάρτης υπό τον φόβο να υπάρξουν διαρροές και με την κακή διαχείριση του θέματος να έχει κόστος και στην εικόνα της Ν.Δ., πάρθηκε η απόφαση να υπάρξει κεντρικό μήνυμα. Το Μέγαρο Μαξίμου με μία διαρροή ανακοίνωσε πως «η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων», θέτοντας σαφώς ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία. Η σχετική διαρροή επιτέλεσε τον σκοπό της, με τους βουλευτές που είχαν αντιρρήσεις στη σχετική τροπολογία να αντιλαμβάνονται πως σε περίπτωση που καταψηφίσουν ή απουσιάσουν από τη συνεδρίαση υπάρχει ο κίνδυνος διαγραφής τους.
Χαρακτηριστικό της εσωτερικής αναταραχής που υπήρχε στην Κ.Ο. είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» βουλευτές ζητούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να υπάρξουν αλλαγές στην υπό ψήφιση τροπολογία, κάτι όμως που δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει δεκτό, καθώς θα ξεκινούσε νέος γύρος εσωστρέφειας. Τα πυρά, πάντως, πολλών βουλευτών συγκέντρωνε ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Οι πληροφορίες λένε, ωστόσο, πως και στο Μαξίμου υπήρχε έντονος προβληματισμός –παρά τη δημόσια κάλυψη του κ. Πέτσα– για τους χειρισμούς του Κρητικού πολιτικού, καθώς με τη διαχείριση του όλου θέματος κατέληξε να βρεθεί η κυβέρνηση ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές – και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από οργανωμένους οπαδούς. Ενδεικτικό του βεβαρημένου κλίματος για τον κ. Αυγενάκη είναι πως το θέμα χειρίστηκε κοινοβουλευτικά η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη –προϊσταμένη του κ. Αυγενάκη– ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός απέφυγε κάθε δημόσια τοποθέτηση, μπαίνοντας σε μία άτυπη καραντίνα. Σε κάθε περίπτωση, όλο το πλαίσιο γύρω από το οποίο εξελίχθηκε το συγκεκριμένο θέμα αλλά και τυχόν ευθύνες θα το εξετάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την επιστροφή του στην Αθήνα.
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, ενημερωνόταν και στο Παρίσι για τις εξελίξεις στην Αθήνα και μάλιστα σε άτυπη σύσκεψη που έκανε το βράδυ της Τρίτης με στενούς του συνεργάτες στη γαλλική πρωτεύουσα τέθηκε στο τραπέζι ακόμα και προσωπική του ηχηρή πρωτοβουλία για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός. Πώς ακριβώς θα μεταφραστεί αυτό είναι ακόμα άγνωστο. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ανεξάρτητα της τροπής και της έκτασης που πήρε το θέμα της τροπολογίας θεωρούν πως έδρασαν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος η χώρα να διχαστεί με βάση τα οπαδικά αισθήματα βόρειων και νότιων.
Την ίδια ώρα, στη Βόρεια Ελλάδα η ένταση δεν έχει κοπάσει και σύμφωνα με πληροφορίες το Σάββατο ο ερασιτέχνης ΠΑΟΚ έχει καλέσει όλους τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης σε συνάντηση, ενώ χθες έγινε εισβολή οπαδών του ΠΑΟΚ στα πολιτικά γραφεία του κ. Σταύρου Καλαφάτη και της κ. Ελενας Ράπτη, οι οποίοι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους.
Υπουργικό συμβούλιο
Ενδεικτικό των προθέσεων, πάντως, του κ. Μητσοτάκη να τρέξει το κυβερνητικό έργο με ακόμα πιο εντατικό τρόπο, αλλά και να ασκηθεί πίεση στους υπουργούς για παραγωγή έργου είναι πως για σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο με πλήθος παρουσιάσεων νομοθετικού έργου.
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post