«Αυλαία» για το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer

«Αυλαία» για το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer

NASA/JPL-Caltech

Ο Τζόζεφ Χαντ, project manager του Spitzer, ανακήρυξε επίσημα το τέλος της αποστολής

Μετά από πάνω από 16 χρόνια μελέτης του σύμπαντος στο υπέρυθρο φάσμα, που έφεραν πολλές ανακαλύψεις στο ηλιακό μας σύστημα, στον γαλαξία μας και παραπέρα, η αποστολή του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer της NASA λαμβάνει τέλος.

Μηχανικοί της αποστολής επιβεβαίωσαν την Πέμπτη πως το διαστημόπλοιο μπήκε σε safe mode (κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας) τερματίζοντας όλες τις επιστημονικές εργασίες. Μετά την επιβεβαίωση του παροπλισμού, ο Τζόζεφ Χαντ, project manager του Spitzer, ανακήρυξε επίσημα το τέλος της αποστολής.

Το Spitzer, που είχε εκτοξευτεί το 2003, ήταν ένα από τα μεγάλα τηλεσκόπια της NASA, μαζί με το Hubble Space Telescope, το Chandra X-ray Observatory και το Compton Gamma Ray Observatory. Το σχετικό πρόγραμμα (Great Observatories) έδειξε τις δυνατότητες της αξιοποίησης διαφορετικών μηκών κύματος του φωτός για τη δημιουργία μιας πληρέστερης εικόνας του σύμπαντος.

«Το Spitzer μας έδειξε εντελώς νέες πλευρές του σύμπαντος και μας πήγε πολλά βήματα παραπέρα ως προς την κατανόηση του πώς λειτουργεί το σύμπαν, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα για την προέλευσή μας και το αν είμαστε μόνοι ή όχι» είπε ο Τόμας Ζούρμπουχεν, βοηθός διευθυντής του Science Mission Directorate της NASA στην Ουάσινγκτον.

Μεταξύ άλλων, το Spitzer μελέτησε κομήτες και αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα και βρήκε έναν μέχρι πρότινος άγνωστο δακτύλιο γύρω από τον Κρόνο. Μελέτησε τον σχηματισμό άστρων και πλανητών, την εξέλιξη γαλαξιών από το αρχαίο σύμπαν μέχρι σήμερα και τη σύνθεση της διαστρικής σκόνης. Επίσης αποδείχτηκε ισχυρό εργαλείο για τον εντοπισμό εξωπλανητών και τη μελέτη των ατμοσφαιρών του. Η πιο γνωστή δουλειά του είναι ο εντοπισμός επτά πλανητών μεγέθους Γης στο σύστημα TRAPPIST-1- τον μεγαλύτερο αριθμό γήινου τύπου πλανητών που έχει βρεθεί ποτέ γύρω από ένα άστρο- και ο υπολογισμός των μαζών και των πυκνοτήτων τους.

Το 2016 η NASA κατέληξε στην απόφαση τερματισμού της αποστολής Spitzer το 2018, εν όψει της εκτόξευσης του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, που επίσης θα μελετά το σύμπαν στο υπέρυθρο φάσμα. Όταν αναβλήθηκε η εκτόξευση του James Webb, το Spitzer έλαβε παράταση λειτουργίας. Τα ευρήματά του θα ανοίξουν τον δρόμο για το James Webb, η εκτόξευση του οποίου αναμένεται το 2021.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *