Φάρμακο που φτιάχτηκε από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάζεται σε ανθρώπους

Φάρμακο που φτιάχτηκε από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάζεται σε ανθρώπους

www.exscientia.ai

Ένα φάρμακο που «εφευρέθηκε» από τεχνητή νοημοσύνη θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους, σε μια παγκόσμια πρωτιά για το machine learning στην Ιατρική.

Όπως αναφέρει το BBC, το φάρμακο αυτό δημιουργήθηκε από την βρετανική startup Exscientia και την ιαπωνική φαρμακευτική Sumitomo Dainippon Pharma. Θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με OCD (obsessive compulsive disorder- ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή).

Κατά κανόνα, κατά την ανάπτυξη φαρμάκων χρειάζονται πέντε χρόνια για να φτάσουν σε επίπεδο δοκιμών, αλλά το «Α.Ι. φάρμακο» χρειάστηκε μόλις 12 μήνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Exscienta, καθηγητής Άντριου Χόπκινς, έκανε λόγο για ένα «ορόσημο-κλειδί στην ανακάλυψη φαρμάκων».

Όπως είπε στο BBC, «έχουμε δει τεχνητή νοημοσύνη για τη διάγνωση ασθενών και την ανάλυση δεδομένων ασθενών και σαρώσεων, αλλά αυτή είναι μια άμεση χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία ενός νέου φαρμάκου».

Το συγκεκριμένο μόριο, γνωστό ως DSP-1181, δημιουργήθηκε μέσω αλγορίθμων που ανέλυαν πιθανές ενώσεις, ελέγχοντάς τες συγκριτικά με μια μεγάλη βάση δεδομένων με παραμέτρους. «Υπάρχουν δισεκατομμύρια αποφάσεις που απαιτούνται για να βρεθούν τα σωστά μόρια και είναι μια τεράστια απόφαση να φτιάξεις ένα φάρμακο με ακρίβεια» είπε ο καθηγητής Χόπκινς. «Αλλά η ομορφιά του αλγορίθμου είναι πως είναι “αγνωστικιστές”, οπότε μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε ασθένεια» πρόσθεσε.

Το πρώτο φάρμακο θα μπει σε πρώτη φάση δοκιμών στην Ιαπωνία και, εάν είναι επιτυχείς, θα ακολουθήσουν περισσότερες, σε διεθνές επίπεδο. Η εταιρεία ήδη δουλεύει πάνω σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, και ελπίζει να έχει άλλο ένα μόριο έτοιμο για κλινικές δοκιμές ως τα τέλη του έτους.

«Αυτή η χρονιά ήταν η πρώτη που είχαμε ένα φάρμακο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη, μα ως το τέλος της δεκαετίας όλα τα νέα φάρμακα θα μπορούσαν να δημιουργούνται από Α.Ι.» είπε ο καθηγητής Χόπκινς.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *