Δημοσιογράφοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κεφάλαια διάσωσης του ΔΝΤ που προορίζονταν για την Ουκρανία, βρέθηκαν μυστηριωδώς σε κυπριακό τραπεζικό λογαριασμό που ελέγχεται από τον διαβόητο Ουκρανό ολιγάρχη Ihor Kolomoyskyi.
Ένα τεράστιο μέρος των $ 17 δισεκατομμυρίων του δανείου από το ΔΝΤ προς την Ουκρανία τον Απρίλιο του 2014 ανακαλύφθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό της Κύπρου, που ελέγχεται από τον εξόριστο Ουκρανό ολιγάρχη Ihor Kolomoyskyi.
Τον Απρίλιο του περασμένου έτους $ 3,2 δισ άμεσα εκταμιεύθηκαν προς την Ουκρανία και κατά τους επόμενους πέντε μήνες, άλλα 4,5 δισεκατομμύρια $ εκταμιεύθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
«Τα χρήματα θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των προβληματικών τραπεζών της χώρας, αλλά 1,8 δισεκατομμύρια $ εξαφανίστηκαν υπό σκοτεινά κανάλια», γράφει η γερμανική εφημερίδα DWN.
Ο Ihor Kolomoyskyi, ο πρώην κυβερνήτης του Dnipropetrovsk, είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ουκρανίας, με μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που περιλαμβάνει μετοχές σε ενέργεια, μέσα μαζικής ενημέρωσης, αεροπορία, χημικές βιομηχανίες και μεταλλοτεχνίες. Στο κέντρο του πλούτου του Kolomoyskyi είναι η PrivatBank, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ουκρανίας, το οποίο αξίωσε το μεγαλύτερο μέρος – 40 τοις εκατό – των χρημάτων διάσωσης που είχαν διατεθεί για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
«Θεωρητικά, το ΔΝΤ πρέπει να διατηρεί άμεσο έλεγχο επί της κατανομής των πόρων. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι οι τράπεζες επέλεξαν τους δικούς τους ελεγκτές», σημείωσε η εφημερίδα.
Το ΔΝΤ ανέφερε τον Ιανουάριο του 2015 ότι η αναλογία των ιδίων κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος της Ουκρανίας είχε πέσει στο 13,8 τοις εκατό, από το 15,9 τοις εκατό στα τέλη Ιουνίου του 2014. Ως τον Φεβρουάριο 2015, ακόμη και η PrivatBank έπρεπε να σωθεί από τη χρεοκοπία και της δόθηκαν 62 εκατομμύρια ευρώ σε δάνειο δύο ετών από την Κεντρική Τράπεζα.
«Οπότε, πού πήγαν τα δισεκατομμύρια του ΔΝΤ;»
Η απάτη που έγινε από την PrivatBank του Kolomoyskyi αποκαλύφθηκε από την ουκρανική πρωτοβουλία κατά της διαφθοράς «Nashi Groshi», που σημαίνει «τα χρήματά μας» στην ουκρανική.
Σύμφωνα με τις έρευνες της Nashi Groshi, η PrivatBank συνδέεται με 42 εταιρείες της Ουκρανίας, οι οποίες ανήκουν σε άλλες 54 υπεράκτιες εταιρείες με έδρα στην Καραϊβική, τις ΗΠΑ και την Κύπρο. Οι εταιρείες αυτές έλαβαν δάνεια από την PrivatBank συνολικού ύψους $ 1,8 δις.
Αυτές οι εταιρείες της Ουκρανίας παρήγγειλαν επενδυτικά προϊόντα από έξι ξένους προμηθευτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Παρθένους Νήσους και την Καραϊβική και στη συνέχεια μετέφεραν χρήματα σε ένα υποκατάστημα της PrivatBank στην Κύπρο, δήθεν για να πληρώσουν για τα προϊόντα.
Τα προϊόντα αυτά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως ενέχυρο για τα δάνεια που έφυγαν από την PrivatBank – ωστόσο, οι προμηθευτές στο εξωτερικό δεν παρέδωσαν τα αγαθά και οι 42 εταιρείες προχώρησαν σε αγωγή στο δικαστήριο του Dnipropetrovsk, απαιτώντας την επιστροφή των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν για τα αγαθά και τη λύση των δανείων από την Privatbank.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν η ίδια και για τις 42 επιχειρήσεις. Οι ξένοι προμηθευτές θα έπρεπε να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά η σύμβαση πίστωσης με την Privatbank παρέμεινε.
«Βασικά, αυτό ήταν μια συναλλαγή $ 1.8 δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό, με τη βοήθεια πλαστών συμβάσεων, ξέπλυμα περιουσιακών στοιχείων και παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας», εξήγησε η δημοσιογράφος Lesya Ιβάνοβνα του Nashi Groshi.
Τον Μάρτιο ο Kolomoyskyi απολύθηκε από τη θέση του ως κυβερνήτης του Dnipropetrovsk μετά από μια μάχη εξουσίας με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko. Η απάτη έγινε ενώ ήταν κυβερνήτης της περιοχής στην Ανατολική-Κεντρική Ουκρανία.
«Η όλη ιστορία με την δικαστική υπόθεση ήταν απαραίτητη μόνο για να φανεί ότι η ίδια η τράπεζα, δεν συμμετείχε στο σύστημα της απάτης. Επίσημα, τώρα φαίνεται ότι η τράπεζα διαθέτει τα προϊόντα, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν παραδόθηκαν», είπε η Ιβάνοβνα.
Αυτές οι επιχειρηματικές πρακτικές έχουν κερδίσει στον Kolomoyskyi μια περιουσία, η οποία εκτιμάται σήμερα από το Forbes σε 1.270.000.000$ και ήταν γνωστές στους ερευνητές πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας. Στον Kolomoyskyi κάποτε είχε απαγορευτεί η είσοδός του στις ΗΠΑ, λόγω υποψιών για σύνδεσή του με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα.
Παρά τις υποψίες, φαίνεται ότι ο Kolomoyskyi είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη, καθώς αυτή τη στιγμή ζει εξόριστος στις ΗΠΑ. Διέφυγε από την Ουκρανία νωρίτερα αυτό το χρόνο.
hellasforce.com
Use Facebook to Comment on this Post