Του Μάνου Χαραλαμπάκη
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όποτε βρίσκει κενό χρόνο χαλαρώνει και ξεκουράζεται φροντίζοντας τα ζώα στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στη Ζάλτσα Βοιωτίας. Ο μητροπολίτης…
Ιωαννίνων Μάξιμος περνάει τον ελεύθερο χρόνο του ακούγοντας μουσική από το YouTube. Περιπάτους στο βουνό κάνει ο μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, ενώ ο μητροπολίτης Μαντινείας όταν δεν ασχολείται με τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα γίνεται…αγρότης.
Οι περισσότεροι μητροπολίτες – το επιβάλλουν άλλωστε το…ράσο και η θέση τους – είναι διακριτικοί και αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους. Περνούν ατέλειωτες ώρες στα γραφεία των μητροπόλεων και συμμετέχουν στις θείες λειτουργίες και στα μυστήρια. Είναι ταγμένοι να υπηρετούν τον Θεό και τους πιστούς, έχουν όμως και άλλη πλευρά, πιο ανθρώπινη.
Αρκετοί αφιερώνουν τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο τους σε αγαπημένα τους χόμπι. Ακούνε μουσική, διαβάζουν λογοτεχνία, ασκούνται, καλλιεργούν φυτά, ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έχει φορτωμένο πρόγραμμα καθημερινά. Ραντεβού από το πρωί έως το βράδυ, ακροάσεις, ατέλειωτες υπογραφές εγγράφων. Ετσι, αναπολεί τα διαλείμματα που έκανε στη βοιωτική ύπαιθρο την περίοδο που ήταν μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.
Η επαρχία τού έχει λείψει. Όποτε λοιπόν του παρουσιάζεται ευκαιρία ξεκλέβει λίγο χρόνο και πηγαίνει στο μοναστήρι της Ζάλτσας. Εκεί ξεκουράζεται, απολαμβάνει τη φύση και ξεφεύγει από τα διοικητικά του καθήκοντα ταΐζοντας τα ζώα της μονής, τις κότες, τα πρόβατα, τα κατσίκια, τα κουνέλια.
Παλαιότερα ασχολιόταν με την καλλιέργεια της βοιωτικής γης. Γνωρίζει καλά τις αγροτικές εργασίες όπως οργώματα και μπολιάσματα. Τα χέρια του πιάνουν, γι’ αυτό του άρεσαν και τα μαστορέματα.
Πριν από 38 χρόνια μαζί με τους νυν μητροπολίτες Θηβών και Ιλίου, ιερείς τότε, έχτισαν, τούβλο τούβλο το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στο νησάκι Αμπελος του Κορινθιακού.
Οταν ο χρόνος του δεν επαρκεί για τις σύντομες εξορμήσεις στη Ζάλτσα, ο Αρχιεπίσκοπος καταπιάνεται με τη συγγραφή. Το μικρόβιο του αρχαιολόγου δεν του έφυγε ποτέ. Με σπουδές Αρχαιολογίας και έχοντας θητεύσει δίπλα στον παγκοσμίου φήμης καθηγητή Αρχαιολογίας Α.
Ορλάνδο, δεν έχει σταματήσει να γράφει για τα χριστιανικά μνημεία. Το 2005 εξέδωσε το βιβλίο «Χριστιανική Βοιωτία», ένα οδοιπορικό στα μοναστήρια της περιοχής. Ως επίσκοπος Θηβών, ανέβαινε σε βουνά με το παλιό Volkswagen καταγράφοντας εγκαταλειμμένα μοναστήρια και μισογκρεμισμένα ξωκκλήσια με στόχο την αναστήλωσή τους.
Τώρα, ετοιμάζει τον δεύτερο τόμο και συγκεντρώνει στοιχεία και για τον τρίτο. Στο μεταξύ, το 2012 εκδόθηκε ακόμη ένα βιβλίο του, η μελέτη «Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου» και στις αρχές του 2015 η συνέχειά της, το βιβλίο «Η μισθοδοσία του εφημεριακού κλήρου στην Ελλάδα»
Ιλίου Αθηναγόρας: Θέατρο και σινεμά
Λάτρης του θεάτρου και του σινεμά είναι ο μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας. Πλέον όμως οι επισκέψεις του στις πλατείες των κινηματογράφων και των θεάτρων είναι πολύ σπάνιες αφού το πρόγραμμά του στη Μητρόπολη είναι βαρύ. Οπως λέει, «όποτε έχω την ευκαιρία φροντίζω με μια ομάδα κληρικών να δούμε ένα έργο – που να προσφέρει πάντα προβληματισμό – και μετά το συζητάμε». Στη μισή ή μία ώρα ελεύθερου χρόνου που του απομένει προτιμά να διαβάσει ένα βιβλίο, «κυρίως κάτι ανάλαφρο, όπως λογοτεχνία αλλά και θεολογικά».
Ναυπάκτου Ιερόθεος: Ο «λόγιος» της Ιεραρχίας
Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος δεν έχει τυχαία την προσωνυμία ο «λόγιος της Ιεραρχίας». Εχει μετατρέψει το αγαπημένο του χόμπι, τη συγγραφή, σε… επιστήμη. Πρόκειται για έναν μητροπολίτη-φαινόμενο και το συγγραφικό του έργο θα το ζήλευαν ακόμη και καθηγητές πανεπιστημίου. Εχει γράψει 84 βιβλία με θεολογικό, εκκλησιολογικό, κοινωνικό περιεχόμενο, βασισμένα στη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων. Από αυτά 71 έχουν μεταφραστεί σε 24 ξένες γλώσσες. Ανάμεσα σε άλλες, στα αραβικά, σουαχίλι, κινεζικά, φινλανδικά, γεωργιανά, ουρντού-πακιστανικά, κορεατικά. Πριν από ένα χρόνο ένα βιβλίο του έγινε μπεστ σέλερ στη Νότια Κορέα. Τον περσινό Μάιο υπέγραφε επί τέσσερις ώρες βιβλία του στη Ρουμανία. «Γράφω συνέχεια. Είναι το χόμπι μου» λέει και συνεχίζει: «Παρουσιάζω τον χριστιανισμό μέσα από τη σύγχρονη φιλοσοφία, ψυχολογία και κοινωνιολογία».
Κορίνθου Διονύσιος: Εξορμήσεις στο βουνό
«Ελεύθερο χρόνο; Πού να τον βρω. Η «ηλεκτρική καρέκλα» του επισκόπου – έτσι τη λέω εγώ – δεν μου αφήνει πολύ χρόνο» λέει γελώντας ο 62χρονος μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος. Όποτε τα καταφέρει όμως να έχει κάποιο κενό, λέει, θα διαβάσει ή θα ακούσει μουσική. «Ακούω τα πάντα, μου αρέσουν τα δημοτικά και τα νησιώτικα. Ακόμη και η ροκ. Την περίοδο που μεγάλωσα ήταν η εποχή των Βeatles». Άλλες φορές, πάλι, αν υπάρχει δυνατότητα προτιμά την άσκηση. «Πηγαίνω μόνος μου να περπατήσω ή να τρέξω στο βουνό. Μου αρέσει και το μπάνιο στη θάλασσα, αλλά αυτό το κάνω πολύ σπάνια».
Ιωαννίνων Μάξιμος: Λάτρης της μουσικής
Η μουσική είναι το χόμπι του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου. Έχει σπουδάσει ευρωπαϊκή μουσική και απολαμβάνει να ακούει μουσικές όλων των ειδών από τον υπολογιστή του μέσω του ΥouΤube. Άλλωστε είναι άριστος χειριστής των νέων τεχνολογιών. Προτού γίνει μητροπολίτης στα Ιωάννινα επικοινωνούσε τακτικά με τους νέους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μαντινείας Αλέξανδρος: «Μ’ αρέσει να καλλιεργώ»
Στη γη της Αρκαδίας αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του ο 78χρονος μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος. Το χόμπι του είναι να πιάνει την τσάπα και να φροντίζει τα χωράφια των μοναστηριών με τα οπωροκηπευτικά και τις πατάτες. «Είμαι χωριάτης και μου αρέσει να καλλιεργώ. Με ικανοποιεί περισσότερο να είμαι στο χωράφι παρά στο γραφείο» λέει. Και συνεχίζει: «Φιλοσοφία μου είναι να μη μένει κανένα χωράφι μοναστηριού εγκαταλειμμένο. Προσπαθούμε λοιπόν μαζί με μερικούς κληρικούς να τα κρατάμε ζωντανά. Αυτά που παράγουμε, πατάτες, κρασί, λάδι πηγαίνουν στα ιδρύματα και στους ανθρώπους της μητρόπολης που έχουν ανάγκη, στο «καλάθι του πτωχού αδελφού». Εχει αξιοποιήσει τα κτήματα των μοναστηριών Παλαιοπαναγίας, Αρτόκωστας, Προδρόμου και Σίντζας.
Ο μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων, από τους νεότερους σε ηλικία στην Ιεραρχία, προς το παρόν λέει ότι επιδιώκει να μην έχει ελεύθερο χρόνο προκειμένου είναι αποτελεσματικός στα νέα του καθήκοντα – εξελέγη πέρυσι μητροπολίτης. «Όταν βρω όμως χρόνο και τον κατάλληλο χώρο θέλω να ασχοληθώ με την τέχνη. Με την αγιογραφία και την καλλιγραφία. Ασχολιόμουν με αυτά όταν ήμουν ιερομόναχος. Θέλω να φτιάξω ένα εργαστηριάκι» σημειώνει.
Ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος είναι φαν του στίβου και δεν χάνει αγώνα ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων όταν μεταδίδονται στην τηλεόραση. Η αναζήτηση και η αγορά παλαιών αντικειμένων από την Πόλη είναι το χόμπι του Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου, ενώ ο Εδέσσης Ιωήλ συνθέτει νέες εκκλησιαστικές ακολουθίες.
Καλαβρύτων Αμβρόσιος: «Ο γκατζετάκιας»
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος είναι γνωστός ως ο… γκατζετάκιας της Ιεραρχίας. Χειρίζεται με μεγάλη άνεση κομπιούτερ και κινητά και ανεβάζει μόνος του τα κείμενα στο blog του, που είναι το χόμπι του. Του αρέσει να έχει ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί. Σε παλαιότερη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου είχε μαζί του tablet και το δοκίμαζε βγάζοντας φωτογραφίες.
Για τον μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Ανδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεο δεν υπάρχει, όπως τονίζει, η πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου. Διοικεί 12 νησιά και πρέπει να τα επισκέπτεται συχνά. «Τον λίγο χρόνο επιλέγω να τον αφιερώνω σε τέσσερα μικρά παιδιά 2-9 ετών που βρίσκονται δίπλα από το επισκοπείο μου. Πηγαίνω εκεί, τα περιθάλπω, τα βοηθώ στα μαθήματά τους, τα φροντίζω και τα προστατεύω».
Αρκετοί μητροπολίτες στην ανάπαυλα από τα διοικητικά και ποιμαντικά καθήκοντά τους προτιμούν την περισυλλογή, την ξεκούραση και το διάβασμα. Ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος διαβάζει για κοινωνιολογικά, θεολογικά, διορθόδοξα και διαχριστιανικά θέματα. «Είναι αναγκαίο να το κάνω λόγω και των επισκοπικών καθηκόντων μου».
Ο μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος λέει πως η ποιμαντική μέριμνα του αρχιερέως είναι χρονικά απροσδιόριστη και επιβάλλεται να είναι για τουλάχιστον 12 ώρες στη διάθεση των πιστών. «Ως πολίτης και μητροπολίτης είμαι υποχρεωμένος να παρακολουθώ την επικαιρότητα για να είμαι μέσα στα πράγματα» αναφέρει. Παλαιότερα, τα καλοκαίρια, περνούσε λίγο χρόνο ψαρεύοντας στη Θάσο.
Στο διάβασμα, κυρίως βίων αγίων, αλλά και στην προσευχή αφιερώνει τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο του ο 44χρονος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων. Αγαπάει όμως και τα σπορ. Έχει δώσει το «παρών» στις κερκίδες του γηπέδου για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες του Πανθρακικού.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος αν του παρουσιαστεί ελεύθερος χρόνος αναζητά την ηρεμία σε ένα μοναστήρι ή σε ένα σπίτι. Τα καθήκοντα του επισκόπου στην επαρχία, λέει, είναι πιο απαιτητικά. «Πρέπει να δίνουμε το “παρών” σε μυστήρια, εκδηλώσεις. Ειδικά τώρα με την κρίση πρέπει να είμαστε πάντα κοντά στους ανθρώπους».
Του αρέσει και το περπάτημα, αλλά προτιμά να το κάνει «αν τύχει κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό. Εκεί είναι ευκολότερο. Δεν σε σταματούν συνεχώς στον δρόμο. Είναι πιο διακριτικοί οι ξένοι».
Use Facebook to Comment on this Post