Η Σουηδία μετατρέπεται με ταχύτατους ρυθμούς στην πρώτη χώρα χωρίς μετρητά

1Τα μετρητά εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς από την αγορά της Σουηδίας, κάνοντας την χώρα τον παγκόσμιο πρωταθλητή στην χρήση του πλαστικού αλλά και του «φορητού» χρήματος για συναλλαγές μέσω κινητών συσκευώνΤο σύγχρονο καπιταλιστικό όνειρο για μία αγορά η οποία δεν θα βασίζεται στα μετρητά, φαίνεται ότι βρίσκει την δικαίωσή του στην Σουηδία. Εκεί όπου σύμφωνα με μία τελευταία μελέτη του KTH Royal Institute of Technology της Στοκχόλμης, τα πολύ λίγα μετρητά που κυκλοφορούν στην αγορά, γίνονται ακόμα λιγότερα με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην αγορά της Σουηδίας υπάρχουν διαθέσιμα νομίσματα αξίας περίπου 80 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ), τα οποία είναι περίπου τα μισά σε σχέση με τα 106 δισεκατομμύρια που ήταν μόλις πριν έξι χρόνια. Και από αυτά μόλις ένα 40 με 60% βρίσκεται σε κανονική κυκλοφορία, αναφέρει η μελέτη του Ινστιτούτου.

Και αυτή είναι και η πραγματική εικόνα που βλέπει κανείς στους δρόμους της Σουηδίας, όπου είναι ελάχιστα τα καταστήματα που δεν παίρνουν κάρτες, ενώ τα μετρητά αποτελούν άγνωστη εικόνα για τα πορτοφόλια και τις τσέπες των Σουηδών.

Εκτός από τις πιστωτικές κάρτες, αυτό που έχει μεγάλη πέραση είναι και ένα application για κινητές συσκευές με την ονομασία «Swish», μία συνεργασία μεταξύ Σουηδικών και Δανέζικων τραπεζών, η οποία επιτρέπει γρήγορη, και ασφαλή μεταφορά χρημάτων μέσω τηλεφώνων

Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και οι τράπεζες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν δέχονται μετρητά. Στα ελάχιστα σημεία όπου μπορεί να γίνει η συναλλαγή μέσω χαρτονομισμάτων, ο πελάτης πρέπει να εξηγήσει που βρήκε τα χρήματα, ακολουθώντας αυστηρά μία πρόσφατη νομοθεσία που στόχο έχει να μειώσει το ξέπλυμα χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Κάθε πελάτης που δεν μπορεί να είναι πειστικός για την προέλευση των χρημάτων καταγγέλλεται στις αστυνομικές αρχές.

Όμως όπως και σε άλλες χώρες, αυτή η νέα ψηφιακή κοινωνία, αφήνει έξω πολλές αδύναμες ομάδες (όπως τους φτωχούς ή τους ηλικιωμένους) οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις νέες μεθόδους. Σε μία τέτοια κοινωνία, οι ευπαθείς ομάδες θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την γενναιοδωρία της Σουηδικής πολιτείας και του ασφαλιστικού συστήματος.

Και εδώ, για να έρθουμε στην Ελλάδα, βρίσκεται το μυστικό, καθώς οποιαδήποτε αντίστοιχη αντίληψη εφαρμογής τέτοιων μέτρων και στην χώρα μας σκοντάφτει στο γεγονός ότι αν κάτι λείπει από την Ελλάδα είναι αυτό το κοινωνικό κράτος που απλώνει το δίχτυ του σε ομάδες που δεν μπορούν να πιάσουν το νήμα των νέων καιρών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *