Το αμερικανικό κογκρέσο με νομοσχέδιο του ζητά να παραχωρήσουμε στο ΔΝΤ τον έλεγχο των υποδομών, λιμανιών και ηλεκτρικής ενέργειας “βλέποντας” αδυναμία αποπληρωμής των ήδη υπέρογγων δανείων. Σύμφωνα με τους FT, το νομοσχέδιο ζητά έρευνα για το αν το ΔΝΤ θα έπρεπε να απαιτεί εγγυήσεις (collateral) για δάνεια που δίνονται υπό αυτούς τους όρους, αυξάνοντας τις πιθανότητες χώρες όπως η Ελλάδα να αναγκαστούν να εκχωρούν τον έλεγχο υποδομών, όπως λιμάνια ή εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, στο ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια της διάσωσης.
Το νομοσχέδιο ζητά να έχει σημαντικότερο ρόλο το Κογκρέσο στην έγκριση έκτακτων δανείων από το ΔΝΤ και να καταργηθεί η «συστημική εξαίρεση» του 2010, που επέτρεπε στο Ταμείο να συμμετέχει μαζί με την Ευρώπη στη διάσωση της οικονομίας της Ελλάδας.
Παράλληλα οι όποιες εγγυήσεις τυχόν ζητηθούν θα αφορούν μελλοντικά δάνεια που μπορεί να προσφέρει το ΔΝΤ στη χώρα μας και όχι αυτά που έχουν, ήδη, δοθεί. Εξέλιξη η οποία πιθανώς να καταστήσει ακόμη πιο περίπλοκη τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πιθανές νέες συνθήκες και επεσήμανε πως παραμένει επιφυλακτικό σχετικά με τις προοπτικές της έγκρισης του Κογκρέσου για τις μεταρρυθμίσεις στις ποσοστώσεις.
Ο Gerry Rice, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ανέφερε μόνο πως το Ταμείο έχει δώσει την απαραίτητη σημασία στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Ανυπομονούμε για την έκβαση της νομοθετικής διαδικασίας», πρόσθεσε. Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι ένα βήμα πιο κοντά στη χορήγηση μιας πολυαναμενόμενης έγκρισης για μεταρρυθμίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες θα δώσουν στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες ισχυρότερη φωνή στη διαμόρφωση των πολιτικών του Ταμείου.
Το κείμενο ενός νέου αμερικανικού νομοσχεδίου δαπανών, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο πλαίσιο μιας ευρείας συμφωνίας επί του προϋπολογισμού, περιλαμβάνει την έγκριση ώστε η διακυβέρνηση Ομπάμα επιτέλους να ψηφίσει τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις του 2010 για την ποσόστωση, που έχουν γίνει πηγή έντασης μεταξύ ΗΠΑ και ΔΝΤ.
Οι μεταρρυθμίσεις του 2010 ζητούσαν διπλασιασμό των ποσοστώσεων του ΔΝΤ, ή του κεφαλαίου που συνεισφέρουν οι χώρες, και μια ανακατανομή που θα δώσει σε χώρες, όπως η Κίνα, πιο ισχυρό λόγο στο ταμείο.
Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που τώρα αναμένεται να προχωρήσουν, το μερίδιο ψήφου της Κίνας στο ΔΝΤ θα αυξηθεί από 3,8% σε 6%, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν το δικό τους μερίδιο να μειώνεται λίγο από 16,7% σε 16,5% και θα διατηρήσουν το βέτο. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ευρωπαϊκές οικονομίες που θα δουν τα δικαιώματά τους σε ψήφους να ελαττώνονται.
Οι μεταρρυθμίσεις του 2010 ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε εν μέρει από τη διακυβέρνηση Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει την Κίνα ικανοποιημένη και στο πλαίσιο του συστήματος Bretton Woods. Αλλά η καθυστέρησή τους στο Κογκρέσο εν μέσω ανησυχιών των Ρεπουμπλικάνων ότι θα ελαχιστοποιήσουν την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΔΝΤ, θεωρείται από πολλούς ότι συνέδραμε στην απόφαση του Πεκίνου να εγκαθιδρύσει εναλλακτικούς θεσμούς όπως η Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB).
«(Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων από το Κογκρέσο) είναι σημαντική. Έχει σίγουρα καθυστερήσει. Και νομίζω υπάρχει κάποιο τίμημα σε αυτό», τόνισε ο Benn Steil, επικεφαλής του διεθνούς προγράμματος οικονομικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Η μάχη του Bretton Woods».
Η αργοπορημένη αμερικανική έγκριση των μεταρρυθμίσεων του 2010 έχει δώσει «σημαντικό ηθικό βάρος» στην επιδίωξη του Πεκίνου για εναλλακτικές και το έχει βοηθήσει να εξασφαλίσει τη στήριξη συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία για την AIIB, πρόσθεσε ο κ. Steil.
Αλλά αυτό που θα μπορούσε να γίνει αιτία τριβής μεταξύ ΗΠΑ και Ταμείου είναι πως το νομοσχέδιο δαπανών ζητά να έχει σημαντικότερο ρόλο το Κογκρέσο στην έγκριση έκτακτων δανείων από το ΔΝΤ. Επιπλέον ζητά οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιδιώξουν την κατάργηση μιας «συστημικής εξαίρεσης» που δημιουργήθηκε το 2010 για να επιτραπεί στο ΔΝΤ να συμμετέχει μαζί με την Ευρώπη στη διάσωση της οικονομίας της Ελλάδας.
Υπό τη νομοθεσία, αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει το Κογκρέσο τουλάχιστον επτά ημέρες πριν από οποιαδήποτε ψήφιση στο ΔΝΤ για χορήγηση αυτού που είναι γνωστό ως «έκτακτη πρόσβαση» σε πόρους του Ταμείου πάνω από τα κανονικά πλαφόν.
Ένας ανώτατος Ρεπουμπλικάνος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις ανέφερε πως η περίληψη αυτών των προϋποθέσεων, ιδιαίτερα σχετικά με την κίνηση για εξάλειψη της «συστημικής εξαίρεσης» που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, στάθηκε ζωτικής σημασίας για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες των συντηρητικών τόσο για τις μεταρρυθμίσεις, όσο και για τις πρόσφατες διασώσεις του ΔΝΤ.
Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις του 2010, αυτό θα πυροδοτήσει την αρχή του επόμενου γύρου συζητήσεων για περαιτέρω αλλαγές, οι οποίες επίσης πιθανότατα θα εγγυηθούν στις αναδυόμενες οικονομίες περισσότερη εξουσία.
Η Κίνα πρόσφατα κέρδισε μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης από το ΔΝΤ, όταν το Ταμείο αποφάσισε στις 30 Νοεμβρίου να συμπεριλάβει το νόμισμα του Πεκίνου στο καλάθι του με τα νομίσματα.
Ωστόσο, ο κ. Steil υποστήριξε ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ανησυχία σε κάποιες από τις αναδυόμενες οικονομίες, σχετικά με το ότι οι υπάρχουσες διασώσεις του ΔΝΤ προωθούνται από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι παλιές ευρωπαϊκές δυνάμεις, πραγματικά χρειάζονται μια κάποια πολιτική κάλυψη από τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, στο ΔΝΤ αυτή τη στιγμή», τόνισε. «Κάποιες από τις πρόσφατες παρεμβάσεις τους, όπως στην Ελλάδα και την Ουκρανία, δεν δείχνουν πολύ καλές».
Το ΔΝΤ ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετέχει στη νέα ελληνική διάσωση, ενώ στην Ουκρανία η διάσωση οδήγησε σε διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ταμείου σχετικά με τους κανόνες δανεισμού.
Use Facebook to Comment on this Post