BITCOIN:Το διαδικτυακό…νόμισμα τρομάζει τους τραπεζίτες!!!!!

Ξέρουμε τα ευρώ (που με την οικονομική κρίση λιγοστεύουν και πάνε…), ξέρουμε τα δολάρια, τα γεν, τις λίρες, ξέρουμε ένα σωρό νομίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως μονάδα χρήματος ανά τον κόσμο, προκειμένου να μπορούν οι άνθρωποι να αγοράζουν αγαθά και να κινούνται η αγορά και το εμπόριο.
«Όχι τράπεζες, όχι σύνορα», το μότο των εμπνευστών του Bitcoin, που απειλεί να πετάξει τους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς έξω από την αχανή χρηματαγορά του Διαδικτύου και -γιατί όχι;- και τις υπόλοιπες αγορές…
Εκείνο που πιθανώς να μη γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως η νέα μόδα στην οικονομία ακούει στο όνομα διαδικτυακό συνάλλαγμα και ουσιαστικά αφορά «χρήματα» που αγοράζουμε με «κανονικά» λεφτά, με τα οποία μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αγορές μέσω Διαδικτύου.
Πιο απλά: Ο ενδιαφερόμενος δίνει ευρώ ή δολάρια ή οτιδήποτε άλλο και «αγοράζει» bitcoins, το διαδικτυακό νόμισμα που έχει αρχίσει να κάνει θραύση, κατά κύριο λόγο στις χώρες που δεν διέρχονται περίοδο κρίσης. Τι προσφέρει η νέα μορφή συναλλάγματος;
Σύμφωνα με τους «εμπνευστές» της, καταρχήν ανωνυμία: δεν μπορεί να ανιχνευτεί τι αγοράζετε online με το διαδικτυακό συνάλλαγμα, πράγμα που επιτρέπει διάφορες… παρασπονδίες.
Χωρίς μεσάζοντες
Επίσης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Bitcoin, «δίνεται η δυνατότητα στους εμπόρους να αμείβονται σε πραγματικό χρόνο για τις υπηρεσίες τους, χωρίς να μεσολαβούν κρατήσεις», όπως γίνεται, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις πληρωμών με πιστωτική κάρτα.
Μάλιστα αναφέρουν και δίνουν και ηλεκτρονικές διευθύνσεις καταστημάτων που δέχονται πλέον το νέο νόμισμα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται αντικερί στη Νέα Ορλεάνη, στούντιο φωτογραφίας στην Αυστραλία και υπηρεσία καθαρισμού παραθύρων στο Σιάτλ.
Επίσης, η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Shopify έχει ξεκινήσει να δέχεται bitcoins ως μέσο πληρωμής. Το εντυπωσιακό είναι πως ακόμα και τα WikiLeaks δέχονται δωρεές σε bitcoins!
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πάντα και η «σκοτεινή» όψη του… νομίσματος. Πριν από λίγες ημέρες, το BBC σε δημοσίευμά του ανέφερε πως Αυστραλός επιχειρηματίας που είχε «ανταλλακτήριο» συμβατικού χρήματος σε bitcoins κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ληστείας περίπου ενός εκατομμυρίου αυστραλιανών δολαρίων.
Αυτό σημαίνει πως το νέο συνάλλαγμα είναι τελικά τόσο σίγουρο όσο και τα συμβατικά. Όσο κινδυνεύει κανείς να πέσει θύμα «κανονικής» ληστείας, έτσι κινδυνεύει να του κλέψουν το διαδικτυακό του συνάλλαγμα. Και η χασούρα είναι εξίσου σοβαρή.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο «Economist», σε πολλές περιπτώσεις η περιβόητη «ανωνυμία» που υποτίθεται ότι απολαμβάνει όποιος χρησιμοποιεί bitcoins δεν υφίσταται. Και τούτο, επειδή ήδη έχουν υπάρξει καταγραφές χρήσης του συναλλάγματος για συναλλαγές όχι και τόσο νόμιμες. Πράγμα που σημαίνει πως οι συναλλαγές μπορούν κάλλιστα να παρακολουθηθούν από την αστυνομία.
Όπως και να έχει, πάντως, γεγονός παραμένει πως μια νέα μορφή συναλλαγών έχει προστεθεί στη λίστα όσων ξέραμε μέχρι σήμερα. Και μάλιστα έχει ήδη γίνει αποδεκτή τόσο από καταστήματα και εμπόρους όσο και από καταναλωτές. Και αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο -και καθόλου καινούργιο- είναι πως το Ιντερνετ αποτελεί για την πλειονότητα των ανθρώπων το ιδανικό μέσον για συναλλαγές και εμπόριο.
Με την οικονομική κρίση να χτυπά τις περισσότερες χώρες, αναρωτιέται κάποιος αν τελικά οδεύουμε σε νέες μορφές εμπορίου, που δεν θα γίνονται με τα συμβατικά χάρτινα και μεταλλικά νομίσματα· σε μορφές εμπορίου που θα στηρίζονται αποκλειστικά σε χρήμα που δεν πιάνουμε στα χέρια μας, ούτε «βλέπουμε» στο πορτοφόλι μας, αλλά «αποθηκεύουμε» στους υπολογιστές μας, σε ψηφιακά πορτοφόλια και «θησαυροφυλάκια»…
enet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *