Τον τάφο μιας πριγκίπισσας των Κελτών που έζησε πριν από 2.600 χρόνια και θάφτηκε με τον χρυσό και τα κοσμήματά της, ανακάλυψαν στην καρδιά του Δούναβη, Γερμανοί αρχαιολόγοι.
Η πριγκίπισσα, που βρέθηκε μαζί με ένα μικρό κορίτσι (πιθανότατα η κόρη της) παραμένει στην τελευταία της… κατοικία από το 609 π. Χ. , ενώ οι αρχαιολόγοι αναγκάστηκαν να σκάψουν πάνω από 80 τόνους πηλού με τους οποίους είχε καλυφθεί ο τάφος.
Λόγω μάλιστα των κοσμημάτων, πιστεύεται ότι άνηκε σε υψηλή κοινωνική τάξη, καθώς οι καρφίτσες της είχαν κέλτικα σχέδια από χρυσό και κεχριμπάρι. Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο κοντά στη Στουτγάρδη και πλέον μέσω εξέτασης με ακτίνες Χ θα αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
«Είναι ο παλαιότερος πριγκιπικός τάφος του κέλτικου κόσμου και ο μόνος νεαρής πριγκίπισσας με ξύλινο προθάλαμο», τόνισε ο επικεφαλής της εκταφής.
Ο τάφος διατηρήθηκε λόγω του νερού, ενώ είναι τόσο ανέπαφος που δόθηκε η δυνατότητα στους αρχαιολόγους να βρουν την ακριβή ημερομηνία του θανάτου της πριγκίπισσας. Η δρυς, δε, που βρέθηκε στο δάπεδο του προθάλαμου κόπηκε πριν 2620 χρόνια.
Ο Nicole Ebenger – Rest , που πήρε μέρος στην εκταφή, πιστεύει ότι τα δόντια της πριγκίπισσας, καθώς και τα κομμάτια υφάσματος, τροφίμων ή άλλης οργανικής ύλης που βρέθηκαν, ενδέχεται να αποκαλύψουν πολλά για τον τρόπο ζωής των Κελτών .
«Είναι ένας σκελετός, ωστόσο είναι ακόμα ένας άνθρωπος και πρέπει να του φερθούμε με την ανάλογη ευγένεια», κατέληξε.
Use Facebook to Comment on this Post