Αηδία και τρόμο προκαλούν διάφορα σενάρια που αφορούν τα “περίεργα” συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση για να έχουν καλύτερη όψη.
Έχει ακουστεί ότι στην ζάχαρη μπαίνει άμμος, ότι περιέχονται ενισχυτικά γεύσης στο κοτόπουλο, καύσιμο αεροσκαφών στα δημητριακά κ.α.
Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα συστατικά δεν βλάπτουν απαραίτητα την υγεία μας.
Ο Dr Farrimond, ο οποίος και εξηγεί τι σημαίνει καθένα από τα “περίεργα” συστατικά των τροφίμων, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Στην τελική, το καλύτερο είναι να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά και να τα μαγειρεύουμε απλά, συνοδευόμενα χωρίς pre-made γεύματα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μένει κάποιος υγιείς”.
Πιο συγκεκριμένα:
Η διοξίνη του τιτανίου που περιέχεται στις τσίχλες, αναφέρεται ως E171 και χρησιμοποιείται για να δίνει χρώμα και λάμψη στις τσίχλες και τις καραμέλες.
Το E171 το βρίσκει κανείς σε τυριά μοτσαρέλα, σε διάφορα άλλα τυριά, αλλά και τις οδοντόκρεμες.
Υπάρχει πολύ καιρό στα φαγητά και δεν έχει προκληθεί κανένα πρόβλημα, σημείωνει.
Βέβαια, όπως τονίζει o γιατρός μιλώντας στην Daily Mail, αν κάποιον τον ενοχλεί η ιδέα να περιέχει η τροφή του διοξίνη του τιτανίου μπορεί να βγάλει από την διατροφή του ότι έχει E171.
Η γλυκόλη προπυλενίου είναι ένα υγρό με γλυκιά γεύση που υπάρχει σε κάποια dressing. Σύμωνα με τους γιατρούς, είναι ένα συστατικό που περιέχεται σε κάποια της μορφή στο ψυκτικό αλλά δεν είναι το ίδιο, αφού το άλλο είναι δηλητηριώδες. Αναγράφεται στις συσκευασίες ως E1520.
Τα καρκινογενή BHA και BHT βρίσκονται στο λάδι τηγανίσματος, ενώ περιέχονται και TBHQ τα οποία περιγράφονται ως E320, E321 και E319.
Κάποια από αυτά μπορεί να προκαλούν καρκίνο, αλλά σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Οι ποσότητες που βρίσκονται στα φαγητά δεν είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει βλάβη ενώ, σύμφωνα με τον Dr Farrimond, προστίθεται στα φαγητά για να μην χαλάνε γρήγορα.
Όπως αναφέρει ο Dr Stuart, δεν πρέπει οι καταναλωτές να φοβούνται αν βλέπουν Ε, αφού εκτός από τα “ύποπτα”, ως “Ε” αναγράφονται βιταμίνες και βότανα. E300 είναι η βιταμίνη C, E260 είναι το ξύδι, E292 σημαίνει εκχύλισμα δενδρολίβανου και το E948 είναι το οξυγόνο.
Συνήθως η Ε.Ε. είναι πιο αυστηρή με αυτά που περιέχουν τα τρόφιμα, σε σχέση με τις ΗΠΑ, αναφέρει ο γιατρός.
Όσον αφορά τα καύσιμα αεροσκαφών που λέγεται ότι περιέχονται στα δημητριακά, αυτά αναγράφονται ως E321 και σύμφωνα με τον Dr Farrimond πρόκειται για χρήσιμα αντιοξιδοτικά τα οποία περιέχονται στα καλλυντικά και τα καύσιμα.
Τα τρόφιμα με E321 είναι ασφαλή γιατί περιέχουν την συγκεκριμένη ουσία σε πολύ μικρή ποσότητα, ενώ όπως πιστεύεται σε μικρές δόσεις καταπολεμούν τον καρκίνο.
Όπως τονίζεται πολλά χρήσιμα φάρμακα προήλθαν από κάπου που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς, αφού για παράδειγμα η ινσουλίνη αναπτύσσεται σε βακτήρια.
Πάντως, σύμφωνα με τον Dr Farrimond, σκανδαλώδες μεγάλο είναι το ποσό του νερού που περιλαμβάνεται στο κρέας. Ενώ είναι συνήθες να περιλαμβάνεται στο στήθος του κοτόπουλου νερό 10% με 20% πολλές φορές αυτό είναι πολύ παραπάνω, ενώ προτείνει την αγορά ολόκληρου του κοτόπουλου και όχι μόνο στήθος ή μπούτι στα οποία πολλές φορές προσθέτονται βελτιωτικά γεύσης.
Use Facebook to Comment on this Post