Η συμφωνία επιτεύχθηκε και με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, 13 δισ. θα είναι διαθέσιμα στην Αθήνα για να τις υποχρεώσεις της ως την Πέμπτη και άλλα 10 δισ. για τις τράπεζες.
Ομως, παραμένουν δύο αβεβαιότητες, σημειώνει το Reuters. «Πέρα από την ικανότητα του Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες αντιτίθενται πολλοί στο ίδιο το κόμμα του, ο ρόλος του ΔΝΤ», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Μετά από τα δύο προηγούμενα πακέτα διάσωσης, το Ταμείο διατύπωσε και πάλι την έκκλησή του προς τους Ευρωπαίους για μεγάλη ελάφρυνση χρέους, κάτι που αποτελεί διαμάχη ανάμεσα στο Eurogroup και την Ουάσιγκτον.
Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, η Κριστίν Λαγκάρντ τους τόνισε- μέσα τηλεδιάσκεψης- ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί πριν το συμβούλιο του Ταμείου επανεξετάσει την κατάσταση το φθινόπωρο. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, το Ταμείο θέλει περισσότερες διαβεβαιώσεις και λεπτομέρειες για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις- κυρίως στο συνταξιοδοτικό- και βήματα για να πειστεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα είναι βιώσιμο.
Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι επιμένουν για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο όχι θα μείωνε το βάρος που θα σηκώσουν οι χώρες της ευρωζώνης για το νέο δάνειο- πιθανόν κατά ένα ποσό που θα προσεγγίζει τα 16 δισ. που το Ταμείο είχε έτοιμο όταν εξέπνευσε το δεύτερο πρόγραμμα- αλλά και η φήμη του ΔΝΤ για αυστηρότητα θα καθησύχαζε τα σκεπτικά κοινοβούλια και τις αγορές ότι οι όροι θα εκπληρωθούν.
Βέβαια, στη δήλωσή της μετά από το Eurogroup η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να παράσχει «σημαντική» ελάφρυνση χρέους ως συμπλήρωμα στις μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα προσπαθεί να κάνει, ώστε η οικονομία της Ελλάδας να μπει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι.
«Παραμένω σθεναρά της άποψης ότι το ελληνικό χρέος έχει γίνει μη βιώσιμο και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα χρέους μόνο μέσα από δικές της ενέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ, αναδεικνύοντας τη διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς με το ΔΝΤ.
Με επικεφαλής τη Γερμανία, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν αποκλείσει ένα «κούρεμα» στην ονομαστική αξία του χρέους της Ελλάδας. Αυτό το επανέλαβε και το Eurogroup την Παρασκευή. Ομως, στο ανακοινωθέν μετά από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρεται ότι το Eurogroup μπορεί να εξετάσει μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και αποπληρωμής, αν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους για το δάνειο, μέχρι την αξιολόγηση του Οκτωβρίου.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ελλάδα μπορεί να υπηρετήσει το χρέος της, αλλά ήταν αισιόδοξος ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφορές με το ΔΝΤ. Ο Μισέλ Σαπέν, ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της παραμονής της Ελλάδας της ευρωζώνης, προέβλεψε ότι διαφαίνεται μία συμφωνία στο ελληνικό χρέος. Ο δε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ανάμεσα στους πολλούς υπουργούς Οικονομικών που τόνισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, όπως έγινε και στα δύο προγράμματα που έφτασαν συνολικά τα 240 δισ. ευρώ, από το 2010.
Πηγή: Iefimerida
Use Facebook to Comment on this Post