xOrisOria News

Aλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της χώρας από τους οίκους αναμένει φέτος η Citigroup

Η πρώτη «βαθμολόγηση» της ελληνικής οικονομίας θα γίνει από τη Fitch στις 24 Ιανουαρίου, με την αγορά να έχει υψηλές προσδοκίες, καθώς ο οίκος δεν έχει αλλάξει τη βαθμολογία του για τη χώρα μας από το 2018.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πολλές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας αναμένει η Citigroup το 2020 από τους τέσσερις μεγάλους οίκους Moody’s, Fitch, S&P και DBRS, ενώ εκτιμά πως η χώρα θα βγει στις αγορές τέσσερις φορές το νέο έτος για να αντλήσει συνολικά 10 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το 2020 φαίνεται ότι θα αποτελέσει καθοριστικό έτος στην πορεία της χώρας προς την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο την επίτευξη αυτού του «οροσήμου» στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η Citi επισημαίνει πως οι οίκοι έχουν ανακοινώσει πλέον το πλήρες πρόγραμμα των αξιολογήσεών τους, με όλες τις χώρες της περιοχής του ευρώ να αναμένεται –ως συνήθως– να δεχθούν δύο αξιολογήσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με εξαίρεση τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ιταλία, για τις οποίες η Fitch έχει προγραμματίσει τρεις αξιολογήσεις. Επίσης, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να υπάρξουν και έκτακτες αξιολογήσεις, όπως αναφέρει.

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία, όπως σημειώνει η Citi, αναμένεται να ξεχωρίσουν φέτος και να βρεθούν στο επίκεντρο των αγορών, καθώς είναι οι δύο χώρες της περιοχής για τις οποίες αναμένονται οι περισσότερες αναβαθμίσεις, ξεκινώντας από πολύ νωρίς μέσα στο έτος. Για την Ελλάδα ειδικότερα, η Citi επισημαίνει ότι αναμένει αρκετές αναβαθμίσεις από τους τέσσερις οίκους το 2020, ενώ σε προηγούμενη έκθεσή της είχε σημειώσει πως αυτό το έτος εκτιμά η χώρα να ανεβεί σκαλοπάτια σε όρους πιστοληπτικής ικανότητας, δεδομένων των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, κάτι που θα φέρει τα ελληνικά ομόλογα στην πόρτα του QE της ΕΚΤ αλλά και των δεικτών επενδυτικής βαθμίδας. Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή η S&P, η Fitch και η DBRS διατηρούν την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody’s τέσσερα.

Οπως έχει επισημάνει και η «Κ», οι κρίσιμες ημερομηνίες το νέο έτος για την Ελλάδα είναι έξι, καθώς οι DBRS και S&P συμπίπτουν ως προς τις ημέρες που έχουν επιλέξει για την ανακοίνωση των αξιολόγησεών τους. Η πρώτη γεύση θα δοθεί από τη Fitch στις 24 Ιανουαρίου, με την αγορά να έχει υψηλές προσδοκίες καθώς ο οίκος δεν έχει αλλάξει τη βαθμολογία του για τη χώρα μας από το 2018, ενώ η δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγησή του αναμένεται στις 24 Ιουλίου. Σειρά έχουν οι οίκοι S&P και DBRS οι οποίοι στις 24 Απριλίου του 2020 δίνουν και αυτοί την πρώτη τους αξιολόγηση για την Ελλάδα, ενώ η δεύτερη αξιολόγηση και των δύο έχει προγραμματιστεί και πάλι την ίδια ημερομηνία, στις 23 Οκτωβρίου. Τέλος, η Moody’s ο πιο «αυστηρός» οίκος από τους τέσσερις –καθώς δίνει τη χαμηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα– αναμένεται να ανακοινώσει την «ετυμηγορία» του για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας στις 8 Μαΐου και στις 6 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να αντλήσει συνολικά 10 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, αρκετά υψηλότερα από τα 4-8 δισ. ευρώ που αναφέρονται στο πρόγραμμα δανεισμού του Οργανισμού για το 2020. Συγκεκριμένα, «βλέπει» πως η Ελλάδα θα βγει τέσσερις φορές στις αγορές φέτος, εκδίδοντας 7ετές ομόλογο τον Ιανουάριο για άντληση 2,5 δισ. ευρώ, 10ετές ομόλογο τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο για 5 δισ. ευρώ συνολικά, και 5ετές ομόλογο τον Ιούνιο για 2,5 δισ. ευρώ.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post