xOrisOria News

Aλήθειες και Μύθοι. Τι συνέβη τελικά στο Παρίσι;

Ήταν μια πιο φτηνή λύση; Ήταν η ενδεδειγμένη μέθοδος για την «αποδραματοποίηση» μιας συνάντησης με την τρόικα; Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει η Αθήνα μια εβδομάδα μιντιακής αναταραχής και μνημονιακού τρόμου; Δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Πρωτόπαπας: Εκτιμώ ότι θα έχουμε αποτελέσματα

Γεγονός όμως είναι πως μια σειρά από μύθοι καταρρίφθηκαν την εβδομάδα που τελειώνει σήμερα.

Μύθος 1ος: «ο έλεγχος γίνεται για πρώτη φορά σε ουδέτερο έδαφος».

Ο έλεγχος έγινε σε ελληνικό έδαφος, καθώς τέτοιο έδαφος είναι το κτίριο μιας διπλωματικής αποστολής. Οι συζητήσεις έγιναν στην πρώην πρεσβευτική κατοικία και νυν γραφείο της αντιπροσωπίας της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Έχει τεράστια σημασία πως ο συγκεκριμένος χώρος δεν έχει καμία σχέση με τα κτίρια του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Επιπλέον ο ΟΟΣΑ δεν είχε καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, ακόμα και αν ορισμένοι εκ των υπουργών πέρασαν για μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Ανχέλ Γκουρία.

Μύθος 2ος: «μια φιλική κυβέρνηση, η γαλλική, που συντάσσεται με την Ελλάδα για τη χαλάρωση της λιτότητας».

Παρότι χωροταξικά οι συζητήσεις έγιναν στη Γαλλία, η γαλλική κυβέρνηση δεν αναμίχθηκε στο παραμικρό. Η κυβέρνηση Ολάντ δεν είχε κανέναν απεσταλμένο στη βίλα Σαΐντ, ουδείς ενεπλάκη στο έργο της ελληνικής αποστολής και σαφώς δεν επενέβη για να κατευνάσει ή να περάσει τις απόψεις της στην τρόικα.

Μύθος τρίτος: «Η αξιολόγηση, ο 5ος έλεγχος ξεκίνησαν»

Κάθε άλλο, όπως διευκρίνισε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών «επρόκειτο για καθαρά άτυπη συνάντηση, χωρίς την πίεση της κατάληξης ή της λήψης αποφάσεων». Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι για να ξεκινήσει ο 5ος έλεγχος στην Αθήνα η χώρα έχει αρκετή ακόμα δουλειά να κάνει επί του συνόλου των 572 δράσεων που έπρεπε να είναι έτοιμες ως τον Σεπτέμβριο. Η διαπραγματευτική ελληνική ομάδα παραδέχεται ολοκλήρωση του 50% και δηλώνει πως μέχρι να κατέβει η τρόικα στην Αθήνα το ποσοστό θα αυξηθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο 5ος έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει.

Μύθος τέταρτος: «Το Παρίσι σηματοδοτεί την αποχώρηση και τη διάλυση του θεσμού της τρόικας και την αρχή άλλου τύπου επιτήρησης».

Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Η τρόικα παραμένει ένας λειτουργικός θεσμός με πλήρη την στήριξη των κρατών μελών στη σύνθεση και την αποστολή της. Η επιτήρηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος υπό αυτή τη μορφή θα πάψει όταν πάψει να υπάρχει πρόγραμμα. Πρόγραμμα θα πάψει να υπάρχει όταν όλες οι προβλέψεις και οι δράσεις του προγράμματος νομοθετηθούν, εφαρμοστούν. Αυτό δεν είναι ένα χρονικό όριο, αλλά ένα ποιοτικό όριο. Επίσης μέχρι της αποπληρωμής του 75% των δανείων οι 3 θεσμοί θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τον έλεγχο όπως και σήμερα.

Η ουσία είναι πως όλα τα θέματα ετέθησαν σε αυτή την άτυπη συνάντηση που δεν αναστάτωσε την γαλλική πρωτεύουσα όσο συνήθως την Αθήνα. Οι συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις χωρίς άγχος, εκ των προτέρων και άνευ πίεσης χρόνου. Η τρόικα έμαθε πως σκέφτεται ο νέος υπουργός Οικονομικών και ο Γκίκας Χαρδούβελης επικαιροποίησε τις γνώσεις του (καθώς ξέρει από ελέγχους από την εποχή Παπαδήμου) στο πως να φέρει εις πέρας τις πραγματικές διαπραγματεύσεις.

Συνέβαλαν όλα αυτά στο να μην φάμε πάλι 11 μήνες με ένα μόνο review όπως πέρσι; Αυτό θα το μάθουμε στην πράξη το φθινόπωρο.

Use Facebook to Comment on this Post