Ως προπύργιο του ρατσισμού στην Ευρώπη παρουσιάζει την Ελλάδα ένα άρθρο του Al Jazeera και μάλιστα με την ανοχή του κράτους.
Το άρθρο φέρει την υπογραφή του Jean-Philippe Dedieu, καθηγητή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ξεκινάει με δυο περιστατικά βίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, ήταν στις 2 Αυγούστου όταν μία ομάδα αγνώστων επιτέθηκαν σε έναν Πακιστανό μετανάστη στην Αθήνας αφήνοντάς τον με σπασμένο σαγόνι και πολλαπλά τραύματα.
Πέντε ημέρες αργότερα ο Ashkan Najafi από το Ιράν, δέχτηκε άγρια επίθεση με μαχαίρι στον Πειραιά. Δέχτηκε μάλιστα 12 μαχαιριές και χρειάστηκε περίπου 60 ράμματα.
Στο άρθρο του Al Jazeera επισημαίνεται ότι την ώρα που οι νεοναζί φίλοι της Χρυσής Αυγής είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τέτοιου είδους περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, την ίδια ώρα οι πολιτικοί ηγέτες και η δικαιοσύνη έχουν αποτύχει να “ανακόψουν το κύμα”.
Τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου σημειώνεται ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς ωστόσο η βαθιά οικονομική κρίση, η φτώχεια και η ανεργία που ενισχύονται από τις πολιτικές λιτότητας και η έλλειψη της μεταναστευτικής νομοθεσίας έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα προηγμένο εργαστήριο θεσμοθετημένου ρατσισμού στην Ευρώπη.
Η όποια μείωση στα κρούσματα βίας αποδόθηκε στις ποινικές διώξεις και τις προφυλακίσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής συμπεριλαμβανομένων και του αρχηγού της οργάνωσης, Νίκου Μιχαλολιάκου. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι εικονικό αφού στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, η Χρυσή Αυγή κέρδισε σχεδόν το 9,4% των ψήφοφόρων ενώ υπάρχουν στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι ακροδεξιές ιδεολογίες έχουν διεισδύσει σε κρατικούς θεσμούς.
Τονίζεται μάλιστα ότι η αστυνομία είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στην υποστήριξη του ρατσισμού κάνοντας αναφορά στις επιχειρήσεις του Ξένιου Δία, τις οποίες όπως αναφέρει το άρθρο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα τους κάνοντας λόγο για “παράνομη δραστηριότητα” για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής.
Στο άρθρο επισημαίνεται και η αποτυχία του δικαστικού συστήματος να αντιμετωπίσει την ξενοφοβία και ότι κάποιοι δικαστές εμφανίζονται να βοηθούν ακροδεξιές τάσεις. Μάλιστα αναφέρεται η περίπτωση της υπόθεσης της Μανωλάδας και ότι το δικαστήριο της Πάτρας αθώωσε τους ιδιοκτήτες χωραφιών που πυροβόλησαν τους εργάτες από το Μπαγκλαντές επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους.
Τέλος, το άρθρο επικαλείται έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Human Rights First σύμφωνα με την οποία οι φυλετικές διακρίσεις στην Ελλάδα έχουν την ανοχή της Βουλής και της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και μετά από τόσους μήνες, μόλις τον Σεπτέμβριο ψήφίστηκε το αντιραστιστικό νομοσχέδιο το οποίο όμως έχει μεγάλες “τρύπες” στην εκτέλεση.
ΠΗΓΗ: Al Jazeera
Use Facebook to Comment on this Post