Alpha Bank: Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικό χρηματοδοτικό κενό το 2014

Οι ενδείξεις ανάκαμψης και σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο επταήμερο ενισχύθηκαν, ενώ η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει…

σημαντικό χρηματοδοτικό κενό το 2014 αν ο Προϋπολογισμός 2014 και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εκτελεστούν με ικανοποιητικό τρόπο και οι δόσεις της χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τους διεθνείς εταίρους καταβληθούν όπως έχει προγραμματιστεί, υπογραμμίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα.

«Στην παρούσα Έκθεση υποστηρίζεται ότι το κενό αυτό για το 2014 μπορεί να υπάρξει μόνο εάν δεν υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου 2012 είτε αυτό γίνει με υπαιτιότητα της Τρόικας είτε με υπαιτιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Επιπλέον, για το 2015 κάποιο χρηματοδοτικό κενό μπορεί να υπάρξει μόνο αν ανατραπεί η ανάκαμψη της οικονομίας και αν δεν Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό το ’14 και το ’15 στην έκθεση σημειώνονται τα εξής:

-Αν ο Προϋπολογισμός 2014 και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εκτελεστούν με ικανοποιητικό τρόπο και το 2014, όπως πράγματι αναμένεται, και αν οι δόσεις της χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τη ζώνη του ευρώ, το ΔΝΤ και από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες καταβληθούν όπως έχει προγραμματιστεί, τότε η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά σημαντικό χρηματοδοτικό κενό το 2014.
-Οι χρηματοδοτικές της ανάγκες κατά το τρέχον έτος προκύπτουν ουσιαστικά από τις λήξεις κρατικών ομολόγων ύψους 24,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,7 δισ. ευρώ έναντι Εθνικών Κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και 7,4 δισ. ευρώ έναντι του ΔΝΤ. Από αυτά, πληρώθηκαν τον Ιανουάριο 2014 ομόλογα αξίας 1,9 δισ. ευρώ περίπου, επομένως οι εναπομένουσες λήξεις ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ.
-Εάν σε αυτές τις λήξεις προστεθεί και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2014, που εκτιμάται σε επίπεδα κάτω των 4,8 δισ. ευρώ τότε οι εναπομένουσες συνολικές δανειακές ανάγκες της χώρας το 2014 ανέρχονται στα 27,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις ανάγκες συμπεριλαμβάνονται και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 4,5 δισ. ευρώ περίπου τα οποία έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες το 2009 ως αντάλλαγμα για τις προνομιούχες μετοχές με 10% κουπόνι που εξέδωσαν, και τις οποίες αγόρασε εξολοκλήρου το Ελληνικό Δημόσιο.

«Η έγκαιρη καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας από την ΕΚΤ και από το ΔΝΤ, θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά (ή/και να εξαφανίζει) το χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα το 2014. Επιπλέον, το χρηματοδοτικό κενό θα μπορούσε να καλυφθεί και με λιγότερα χρήματα από το προγραμματισμένο πακέτο της χρηματοδοτικής ενίσχυσης, αν η ΕΚΤ επέτρεπε την ανανέωση των ομολόγων που έχουν εκδοθεί για τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών και λήγουν τον Μάιο 2014. Αν αυτό συνέβαινε θα περίσσευαν περισσότερα χρήματα για την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού και το 2015», επισημαίνουν σχετικά οι αναλυτές της Alpha Bank.

Οι αναλυτές τη τράπεζας πάντως προειδοποιούν πως η χρήση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 θα πρέπει να γίνει με φειδώ και περίσκεψη, καθώς θα πρέπει να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων το 2014 που μπορεί να προκύψουν από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την εφαρμογή του νέου φόρου στην ακίνητη περιουσία και, να καλυφθούν τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για την εισοδηματική πολιτική σε σχέση με τα ειδικά μισθολόγια του δημόσιου τομέα, αλλά και να ληφθεί υπόψη και η ανάγκη για ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η τράπεζα επισημαίνει ακόμη ότι παρατηρείται κάποια κόπωση στις εξαγωγές, επικαλούμενη σχετικά στοιχεία της ΤτΕ σύμφωνα με την οποία η αύξηση των εξαγωγών χωρίς καύσιμα και πλοία διαμορφώθηκε σε 2,4%, ενώ χωρίς καύσιμα σε μόλις 0,2%, στο 11μηνο 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά -2,0% το 2013, με το 4ο 3μηνο 2013 να καταγράφει μείωση -3,9%.

Πηγή: www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *