xOrisOria News

Bad News: Παιχνίδι που «εκπαιδεύει» το κοινό απέναντι στα fake news

Bad News: Παιχνίδι που «εκπαιδεύει» το κοινό απέναντι στα fake news

getbadnews.com

Η έκταση του προβλήματος των fake news και του προπαγανδιστικού υλικού που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο αναδείχτηκε με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, και πλέον ο όρος έχει ενταχθεί στο λεξιλόγιο της ειδησεογραφίας- ενώ μεγάλες εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας και της κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναγκαστεί να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να λάβουν μέτρα αντιμετώπισής του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές του University of Cambridge δημιούργησαν ένα online παιχνίδι, με τίτλο «Bad News», στο οποίο οι παίκτης καλείται να εξελιχθεί σε έναν «μεγιστάνα της παραπληροφόρησης και των fake news».

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ερευνητές ελπίζουν πως οι παίκτες, καθώς θα βρεθούν στη θέση να χρησιμοποιούν τις πρακτικές και στρατηγικές οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους «χειριστές/ δημιουργούς» των fake news, θα «αναπτύξουν αντισώματα» εναντίον τους, καθώς θα μάθουν να αντιλαμβάνονται καλύτερα πότε βρίσκονται απέναντι σε παραπληροφόρηση.

«Η ιδέα είναι πως, εφόσον έχεις δει τις τακτικές και τις έχεις χρησιμοποιήσει στο παιχνίδι, αναπτύσσεις αντιστάσεις» λέει ο Σάντερ βαν ντερ Λίντεν, διευθυντής του Cambridge Social Decision-Making Lab. «Θέλουμε το κοινό να μάθει τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, κάνοντας τα ίδια».

Οι παίκτες πρέπει να συγκεντρώσουν εικονικούς followers στο Twitter παραποιώντας την αλήθεια, διασπείροντας ψεύδη, προκαλώντας διχασμό και αποσπώντας την προσοχή όταν συναντούν αντίσταση. Παράλληλα όμως, πρέπει να διατηρούν την αξιοπιστία τους στο κοινό.

Στους επόμενους έξι μήνες, ο βαν ντερ Λίντεν, ο οποίος εργάστηκε στο συγκεκριμένο project με την ολλανδική οργάνωση Drog, θα συλλέγει πληροφορίες από το παιχνίδι, περιλαμβανομένων των σκορ των παικτών σε ερωτηματολόγια ως προς το πόσο ικανοί έγιναν στο να αντιλαμβάνονται τις τακτικές που χρησιμοποιούσαν.

Όσον αφορά στον κίνδυνο οι παίκτες να «στραφούν στη σκοτεινή πλευρά» εξαιτίας του παιχνιδιού, ο ίδιος απαντά πως αξίζει το ρίσκο, δεδομένου του πόσοι θα ενημερωθούν μέσω του παιχνιδιού αυτού.

Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post