Προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταβάλλει τώρα η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα. Ο υπουργός Οικονομικών επανέφερε το θέμα νέας μείωσης του χρέους, ακολουθώντας βέβαια τη γερμανική συνταγή “καρότο και μαστίγιο”, καθώς…
τοποθέτησε την προοπτική νέας ελάφρυνσης της Ελλάδας ως επιβράβευση στη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.
Παρ όλα αυτά οι θέσεις που διατύπωσε δυο φορές εντός των τελευταίων ημερών ο κ. Στουρνάρας δείχνουν τώρα στροφή της κυβέρνησης προς τη ρητορική του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ και διάθεση πίεσης προς την Ευρώπη. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποφεύγει να μιλήσει με βεβαιότητα και πολιτική γλώσσα και επιλέγει να παίξει το ρόλο του λαγού, ρίχνοντας το θέμα και περιμένοντας αντιδράσεις.
Προσπαθώντας να διαμορφώσει πλέγμα υποστήριξης της νέας θέσης του προσφεύγει -ξαφνικά- στην κοινωνία λέγοντας χαρακτηριστικά «Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι η μεγάλη πίεση από την κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης και τους βουλευτές όλων των κομμάτων να χαλαρώσει το πρόγραμμα. Πρέπει να αντισταθούμε… είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη».
Η στρατηγική διαφοροποίηση της στάσης που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι υπάρχει διάθεση και πολιτική βούληση για να γεφυρωθεί το χάσμα με το ΔΝΤ. Παράγοντες του Μαξίμου δεν αποκλείουν το σενάριο να προσκληθεί η Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα εντός των επομένων μηνών ώστε να σπάσει ο πάγος.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη χθεσινή έκθεσή του το ΔΝΤ επισήμανε ότι δέχθηκε τις ευρωπαϊκές θέσεις υπό τον όρο και τη δέσμευση ότι θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, θέση που αναπαράγει τώρα και ο Γιάννης Στουρνάρας.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «Το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυτό για το οποίο κρινόμαστε. Η τρόικα αναμένει μηδενικό αλλά εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα πάμε ελαφρώς καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση οι εταίροι μας να μας μειώσουν περαιτέρω το χρέος».
Παράλληλα, απέκλεισε μια νέα επαναγορά χρέους και δήλωσε πως δεν υπάρχει συζήτηση για haircut του χρέους της χώρας από τους εταίρους στην ευρωζώνη. Η μείωση του χρέους μπορεί αντ’ αυτού να έρθει με άλλους τρόπους, όπως με τη μείωση των επιτοκίων, δήλωσε.