Η έκρηξη σε δρόμο της επαρχίας Γιάλα τραυμάτισε μεταξύ άλλων δύο άμαχους
Άγνωστοι που οι αρχές θεωρούν αυτονομιστές αντάρτες πυροδότησαν μια βόμβα που είχαν τοποθετήσει σε μια μοτοσικλέτα στη νότια Ταϊλάνδη σήμερα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνδρες του στρατού και να τραυματιστούν 11 άνθρωποι, στην δεύτερη επίθεση σε ισάριθμες ημέρες, μετά την απόφαση μιας από τις αντάρτικες ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή να συμφωνήσει να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση.
Η έκρηξη σε έναν δρόμο στην επαρχία Γιάλα, που τραυμάτισε μεταξύ άλλων δύο άμαχους, ακολούθησε μια παρόμοια ενέργεια στη γειτονική επαρχία Ναρατιβάτ χθες που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μετά τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ταϊλάνδης και το Εθνικό Επαναστατικό Μέτωπο (Barisan Revolusi Nasional, BRN) να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος χαμηλής έντασης στο νότιο τμήμα της χώρας που διαρκεί από το 2004 και έχει στοιχίσει πάνω από 5.500 ζωές.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με διαμεσολάβηση της Μαλαισίας, υπογράφτηκε στην Κουάλα Λουμπούρ και οι δύο πλευρές αναμένεται να αρχίσουν προκαταρκτικές συνομιλίες μέσα σε δύο εβδομάδες.
Διάφορες ακαθόριστες αντάρτικες οργανώσεις δρουν στις επαρχίες του λεγόμενου βαθύ νότου της Ταϊλάνδης στα σύνορα με την Μαλαισία και διαδοχικές ταϊλανδικές κυβερνήσεις και ο στρατός έχουν έλθει σε επαφή με ορισμένες και πιστεύεται ότι έχουν προχωρήσει σε μυστικές διαπραγματεύσεις–αλλά ποτέ πριν στο παρελθόν δεν είχαν πραγματοποιήσει ανοικτές συζητήσεις.
Αναλυτές σημειώνουν ότι είναι ακόμα κάθε άλλο παρά σαφές εάν όλες οι ομάδες των αυτονομιστών ανταρτών τάσσονται υπέρ της έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης.
Η ενδεχόμενη κλιμάκωση των επιθέσεων από μέρους των ανταρτών τις επόμενες εβδομάδες θα αποτελέσει μια δοκιμασία για την δέσμευση της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης να αρχίσει πράγματι ειρηνευτικές συνομιλίες με το BRN, πρόσθεσε.
Οι επαρχίες Πατάνι, Γιάλα και Ναρατιβάτ ανήκαν σε ένα αυτόνομο μουσουλμανικό σουλτανάτο ως την προσάρτησή τους από την Μπανγκόκ το 1909 κι η αντίσταση στην διακυβέρνηση από το βουδιστικό βασίλειο υπήρξε γενικευμένη για δεκαετίες στις περιοχές αυτές, όπου η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.
Η σύγκρουση ατόνησε την δεκαετία του 1990, πριν ξαναρχίσει, με πολύ πιο βίαιο χαρακτήρα, το 2004.