Ο κίνδυνος να μη χορηγηθεί, η επόμενη δόση στην Ελλάδα εξαιτίας της «τρύπας» στον…
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία νέα επιβάρυνση για τους πολίτες και να κρατηθεί η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ απέναντι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές στα 600 εκατ. ευρώ. Ό,τι ποσό ξεπεράσει αυτήν τη δαπάνη, θα πρέπει να καλυφθεί από τις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα και θα πρέπει να επιστραφεί στον ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι το μέτρο είναι οριζόντιο, αλλά αποτελεί μονόδρομο. Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι το κράτος δεσμεύεται να καταβάλει άμεσα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ιδιωτικά κέντρα και τις κλινικές, προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά, καθώς ορισμένες από αυτές τις μονάδες κινδυνεύουν να κλείσουν. Επίσης είπε ότι στο εξής θα μπουν ελεγκτικοί μηχανισμοί στον τομέα των δαπανων του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Στα προαπαιτούμενα της τρόικας ήταν και η αυστηροποίηση του ποινολογίου στον χώρο της Υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, για παράδειγμα, ότι με τις νέες ρυθμίσεις ένας γιατρός, που θα εντοπίζεται να παίρνει φακελάκι, θα πληρώνει πρόστιμο το οποίο θα αντιστοιχεί με ποσό 50 φορές πάνω από τα χρήματα, που περιείχε το φακελάκι που έλαβε.
Το τρίτο προαπαιτούμενο, που συμφωνήθηκε, είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, που ισχύουν από σήμερα, ώστε σε κάθε κατηγορία ασθενειών να δικαιολογούνται συγκεκριμένες διαγνωστικές πράξεις και φάρμακα. Ο κ. Γεωργιάδης, με δεδομένο ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται εντός στόχων για τη φαρμακευτική δαπάνη, ζήτησε και πήρε παράταση έως το φθινόπωρο, για το μέτρο της δυναμικής τιμολόγησης γενοσήμων φαρμάκων. Είπε, πάντως, ότι κανένα απαραίτητο φάρμακο δεν θα λείψει από τους ασφαλισμένους και επισήμανε ότι και η τρόικα είναι σύμφωνη, ώστε να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας, που θα επιτρέπει την πρόσβαση στο σύστημα Υγείας όλων όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.