Του Γιώργου Θεοχάρη
Η επιχειρούμενη αποδυνάμωση του Αστυνομικού Τμήματος του Αγ. Όρους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του τόπου.
Κατά τη πρόσφατη επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στο Άγιο Όρος ήταν εμφανής η απουσία ένστολων αστυνομικών οι οποίοι θα επέβαλαν περισσότερη τάξη -που ήταν αναγκαία στη παρούσα περίσταση-καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του Ρώσου Πατριάρχη….
Τυχαία ρωτήσαμε Αγιορείτες πατέρες που οφείλεται αυτή η έλλειψη αστυνομικής δύναμης και μας απάντησαν ότι η ηγεσία της αστυνομίας , φημολογείται , ότι θέλει να αποδυναμώσει το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Όρους παίρνοντας από αυτό ικανά και έμπειρα στελέχη. Υπενθυμίζεται ότι, η συνολική δύναμη που πρέπειι να υπηρετεί σε όλο το Άγιο Όρος είναι 70 αστυνομικοί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών διαβιώσεως και των υποχρεώσεων των ανδρών απέναντι στις οικογένειες τους οι οποίες ζουν εκτός Αγίου Όρους..
Αντιθέτως ήταν εμφανής η ισχυρή παρουσία ανδρών της ασφαλείας του ρώσου Πατριάρχη.
Εάν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, δηλ αν υπάρχει βούληση της φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας να μειώσει τον αριθμό των ανδρών ασφάλειας και αστυνομικών που ορίζει ο νόμος ότι πρέπει να υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα του Άγιου όρους και τους εννέα περιφερειακούς αστυνομικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουνε ως πρώτιστο μέλημα τη φύλαξη των κειμηλίων των είκοσι Μονών, των 12 Σκητών και πεντακοσίων κελιών και καλυβών του Αγίου Όρους καθώς και των συνόρων, τότε καλό θα ήταν η πολιτική και η φυσική ηγεσία της αστυνομίας (Πολυγύρου, Θεσσαλονίκης Αθήνας ) να αναθεωρήσει τη στάση της ούτως ώστε αποφθεχθούν δυσάρεστα κρούσματα εξαιτίας αυτής της σοβαρής αποδυνάμωσης στελεχικού δυναμικού.
Περίπου 2.000 μοναχοί και 3.000 εργαζόμενοι ζουν στον Άθωνα.Οι ημερήσιες επισκέπτες φθάνουν τους 3.000 ενώ οι ετήσιες διανυκτερεύσεις γύρω στις 450 Χιλιάδες.
Είναι γνωστό ότι εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να γνωρίζουν, το θεσμικό πλαίσιο διοικήσεως του Αγίου Ορους, την τοπογραφία του Άθωνα, πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν σχεση με τη διοίκηση του Αγίου Όρους, τη καλή συνεργασία, τόσο με τη κεντρική διοίκηση (Ιερα Επιστασία-Ιερα Κοινότητα) όσο και με τις μοναστηριακές αρχές,- όπως αυτά καθορίζονται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Καταστατικού Χάρτη κατά τα οποία υπάρχει άμεση συνεργασία για τη διαφύλαξη των κειμηλίων των Ιερών Καθιδρυμάτων, του ησυχαστικού χαρακτήρος του Αγίου Όρους, τη φύλαξη υψηλών προσώπων που επισκέπτονταιι το Άγιο Όρος,( Πατριάρχες, πρωθυπουργοί απο όλο τον κόσμο) για τη τήρηση της τάξεως και των διαφόρων παραβάσεων που επιτελούνται στο Άγιο όρος-, τότε το Άγιο Όρος θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση χάνοντας είτε κειμήλια αιώνων είτε να συμβούν διάφορες άλλες σοβαρές προβατικές πράξεις( μαχαιρώματα μεταξύ εργαζομένων., κλοπές κειμηλίων και καταστημάτων- οι οποίες θα εκθέσουν την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μάλιστα πριν μερικά χρόνια εκλάπη ο Τίμιος Σταυρός στην Μονή Μ. Λαύρας και σε άλλες μονές.
Άλλωστε σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα (1926) που αναγνωρίζει τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους άμεση ευθύνη και εποπτεία στις δυνάμεις ασφάλειας έχει πρωτίστως ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους . Το ερώτημα που τίθεται τώρα προς τον πολιτικό διοικητή κ. Κασμίρογλου είναι να απαντήσει, τι ενέργειες έχει κάνει η πολιτική διοίκηση για να αποφευχθεί αυτή η αποδυνάμωση;
Δευτερευόντως, ευθύνη έχει και η Ιερά Επιστασία η οποία είναι υποχρεωμένη να συνεργάζεται για τη ασφάλεια και τη καλή τηρηση της τάξεως στον ιερό Άθωνα.
Use Facebook to Comment on this Post