Οι μεταβολές στους μισθούς θα προκύπτουν με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά τους…………………
Νέο μισθολόγιο για περίπου 450.000 πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου σχεδιάζει η κυβέρνηση, θέτοντας αυτή τη φορά ως βασικό στόχο όχι τη συνολική περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων αλλά τη διασύνδεσή τους με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά τους. Οι μεταβολές που θα επέλθουν στο ύψος των αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων του Δημοσίου δεν θα έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση, δηλαδή δεν θα προκαλούν ούτε αυξήσεις ούτε μειώσεις στη συνολική μισθολογική δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει αυξήσεις μισθών και για ορισμένες άλλες θα προβλέπει μειώσεις.
Σύμφωνα με τη «φιλοσοφία» του νέου μισθολογίου, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015, όσοι υπάλληλοι αξιολογούνται ως περισσότερο αποδοτικοί και παραγωγικοί θα λαμβάνουν αποδοχές υψηλότερες από τις ισχύουσες σήμερα, ενώ όσοι διαπιστώνεται ότι έχουν χαμηλή αποδοτικότητα θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται σε σύγκριση με αυτές που λαμβάνουν σήμερα!
Όπως επεσήμανε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων που υποαμείβονται σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν και άλλοι που πληρώνονται περισσότερο από όσο θα έπρεπε πραγματικά με βάση την απόδοσή τους.
Αντίστοιχες ανισότητες εντοπίζονται, σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα, και στις αποζημιώσεις για εκτός έδρας μετακινήσεις, τα περίφημα «οδοιπορικά», όπου υπάρχουν διαφορές ακόμη και μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου υπουργείου!
Όπως διαβεβαίωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, όλες αυτές οι στρεβλώσεις και οι ανισότητες θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, το οποίο θα έχει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, δηλαδή οι αυξήσεις των αποδοχών ορισμένων υπαλλήλων θα καλυφθούν από τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν με τις μειώσεις των αποδοχών άλλων υπαλλήλων.
Στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της «υπερβάλλουσας μείωσης» το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα για τους υπαλλήλους 11 υπουργείων, με βάση τις ρυθμίσεις του ν. 4024/2011 για το ενιαίο μισθολόγιο. Πρόκειται για τη ρύθμιση που προβλέπει προσωρινή αναστολή των περικοπών που υπερέβαιναν το επίπεδο του 25% επί των συνολικών αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Ειδικότερα, με βάση τη ρύθμιση αυτή, σε χιλιάδες υπαλλήλους 11 υπουργείων εξακολουθούν να καταβάλλονται κάθε μήνα τα ποσά αποδοχών τα οποία αντιστοιχούσαν σε περικοπές συνολικών αμοιβών πλέον του 25%, οι οποίες προέκυπταν από τις διατάξεις του ν. 4024/2011. Οι πέραν του 25% περικοπές ανεστάλησαν μέχρι το 2016 επειδή στους συγκεκριμένους υπαλλήλους οι συνολικές μειώσεις αποδοχών που προέκυπταν με το ενιαίο μισθολόγιο έφθαναν μέχρι και τα επίπεδα του 40%-50%! Οι υπάλληλοι για τους οποίους ισχύει η ρύθμιση αυτή είναι κυρίως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι δημοσιονομικοί, οι εργαζόμενοι στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς και σε υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών και Δικτύων. Για να καλυφθεί η δημοσιονομική απώλεια από την αναστολή της επιβολής περικοπών πέραν του 25% αποφασίστηκε να μην χορηγηθεί στους δημοσίους υπαλλήλους το προβλεπόμενο από το ν. 4024/2011 επίδομα επίτευξης στόχων. Με το νέο μισθολόγιο, το επίδομα αυτό θα ενεργοποιηθεί ως πρόσθετη αμοιβή για όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν τους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους που θα έχουν θέσει οι υπηρεσίες τους και ταυτόχρονα θα πάψει να ισχύει η αναστολή των περικοπών του παλαιού μισθολογίου για όσους υπαλλήλους δεν πιάνουν τους στόχους.
Η εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας με το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σελίδα 170 του κειμένου του νέου Μνημονίου:…………………………ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Use Facebook to Comment on this Post