Μειώσεις τιμών στα θαλασσινά τόσο στα φρέσκα όσο και στα κατεψυγμένα, που φτάνουν και ξεπερνούν το 10%, καταγράφουν οι μετρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στην αγορά.
«Στα υπόλοιπα τρόφιμα που συνθέτουν το σαρακοστιανό τραπέζι, υπάρχουν μειώσεις τιμών, αλλά και οριακές αυξήσεις, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του συνολικού κόστους να εκτιμάται φθηνότερος από πέρυσι κατά περίπου 5%», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.
Το συνολικό κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού φτάνει εφέτος τα 88,95 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 91,25 ευρώ, δηλαδή είναι μειωμένο κατά 2,52%.
Αναλυτικότερα, πάντως, η τιμή της λαγάνας και του ταραμά (ο φτηνός) φαίνεται ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα (2,80 και 5,50 ευρώ το κιλό, αντίστοιχα), ενώ τα ντολμαδάκια κονσέρβα είναι φτηνότερα κατά 12% σε σχέση με πέρυσι και η τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 2,20 ευρώ από 2,50 πέρυσι, ενώ λίγο ακριβότερος είναι ο μη συσκευασμένος χαλβάς στα 7,60 ευρώ από 7,40 ευρώ το κιλό, οι ελιές καλαμών 4,05 ευρώ το κιλό από 4 ευρώ πέρυσι και το τουρσί το χύμα 2,40 από 2 ευρώ πέρυσι το κιλό.
Σε ό,τι αφορά στο κόστος των θαλασσινών (με βάση τα στοιχεία από την Κεντρική ιχθυαγορά Αθηνών) τα καλαμαράκια τα φρέσκα εφέτος κοστίζουν 14,50 ευρώ το κιλό από 15 ευρώ πέρυσι, τα καλαμαράκια τα κατεψυγμένα κοστίζουν 4,75 ευρώ κιλό από 5,25 ευρώ το κιλό πέρυσι, το χταπόδι το φρέσκο κοστίζει 11,80 από 12,80 πέρυσι το χταπόδι το κατεψυγμένο 12,40 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ πέρυσι, τα μύδια 10,20 ευρώ το κιλό από 10 πέρυσι και οι γαρίδες οι μεσαίου μεγέθους οι κατεψυγμένες 10,75 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ το κιλό.
Το κόστος των θαλασσινών για το σαρακοστιανό τραπέζι, δηλαδή, ανέρχεται εφέτος σε 64,4 ευρώ από 67,05 ευρώ το κιλό.