Δραματικές οι ελλείψεις σε φάρμακα στη Ροδόπη

Οι πολλαπλές ελλείψεις στα φάρμακα που πλήττουν τα φαρμακεία όλης της χώρας δεν έχουν αφήσει αλώβητη τη Ροδόπη, στην οποία παρουσιάζονται πολλές ελλείψεις και προβλήματα…

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ηλίας Χαληγιάννης, οι ελλείψεις αφορούν όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων, ενώ συνεχώς πολλαπλασιάζονται και έχουν μεγάλη διάρκεια.

Πλέον το φάρμακο έχει γίνει καθαρά εμπορικό προϊόν, σημειώνει, κάτι που σημαίνει ότι θυσιάζεται, μαζί με την υγεία των ασθενών, στο βωμό του κέρδους.

Υπεύθυνες κατά κύριο λόγο, σημειώνει, είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες λόγω του εξευτελιστικού κόστους τιμών στα φάρμακα που έχουν φέρει τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δελτία τιμών, κάτω από το κόστος παραγωγής τους μερικές φορές, εξάγουν τα φάρμακα στο εξωτερικό και να μένει η εγχώρια αγορά χωρίς φάρμακα και χωρίς τη φαρμακευτική αγωγή ο Έλληνας ασθενής.
«Οφείλει το κράτος να βάλει ένα φρένο αν θέλει να δει να μειώνονται τα νούμερα και όχι να κινδυνεύουμε να μειωθούν αριθμοί ζωών» σημειώνει, τονίζοντας ότι ο φαρμακοποιός πλέον προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση των ελλείψεων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χαληγιάννης, στόχος της πολιτείας πλέον είναι να πιάσει τα νούμερα που επιβάλλει η τρόικα, χωρίς να σέβεται το σκοπό και το ρόλο του φαρμάκου.
«Θέλουμε φθηνότερο φάρμακο για τον κόσμο αλλά όχι με τις επιβολές της τρόικας αντιμετωπίζοντας το κοινωνικό αγαθό με οικονιμικίστικους όρους. Έτσι χάνεται και η πρόσβαση στον ασθενή, χάνεται και το δικαίωμα της θεραπείας και όλα μετά ανατρέπονται και βρισκόμαστε σε καταστάσεις που δεν θέλουμε καν να τις φανταστούμε» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζει να μην πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ
Ένας άλλος σημαντικότατος παράγοντας που εντείνει το πρόβλημα είναι ότι οι φαρμακοποιοί, ακόμα και όταν υπάρχουν φάρμακα, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευτούν, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει.

Μάλιστα αυτή τη στιγμή η υπερημερία του ΕΟΠΥΥ έχει φτάσει τις 90 μέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 60 μέρες που προβλέπει η νέα τροπολογία.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη ακόμα ένα μήνα στο ασφαλιστικό σύστημα με το τζίρο των φαρμακείων γιατί πρόκειται περί τζίρου, δεν πρόκειται περί κέρδους, με αποτέλεσμα και ο ίδιος ο φαρμακοποιός να αδυνατεί να εφοδιάσει το φαρμακείο για να τα χορηγήσει στον ασθενή»
Σε συνδυασμό με την κατηφόρα που έχουν πάρει τα δελτία τιμών, επισημαίνει, οι φαρμακοποιοί χάνουν συνεχώς χρήματα, αφού αγοράζουν τα φάρμακα σε μία τιμή η οποία μετά από μερικές ημέρες μειώνεται, κάτι που σημαίνει ότι χάνουν χρήματα και δεν μπορούν να εφοδιαστούν ομαλά.

«Την ίδια ώρα, παρόλο που οι τιμές των φαρμάκων ακολουθούν καθοδική πορεία, η συμμετοχή των ασθενών αυξάνεται διαρκώς γιατί το κράτος ακόμα και με τις χαμηλές τιμές φαρμάκων τις οποίες θεσπίζει, αυξάνει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται όλο και περισσότερο από την οικονομική υποχρέωση να πληρώσει το φάρμακο για το οποίο οι ασθενείς πλήρωναν επί χρόνια εισφορές και αυτή τη στιγμή υποχρεούται το κράτος να τους καταβάλει αυτά που πρέπει για τη φαρμακευτική περίθαλψη»

Ήδη όπως σημειώνει οι φαρμακοποιοί κινδυνεύουν με λουκέτα, και υπάρχει έντονη ανησυχία, αφού υπάρχουν υποσχέσεις τμηματικές οι επιταγές όμως τρέχουν.
Για αυτό και αναμένουν την εξαγγελία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για σύγκληση γενικής συνέλευσης εάν δεν επανέλθει το σύστημα στην κανονική του ροή.

Λογιστικά τερτίπια με τον ΟΠΑΔ
Πρόσφατα αρκετοί φαρμακοποιοί πήραν μια ανάσα, αφού πληρώθηκαν τα χρωστούμενα του ΟΠΑΔ του 2011, με 14 μήνες βέβαια καθυστέρηση.

Αυτό όμως δεν δίνει ιδιαίτερη  ανακούφιση, αφού πολλά φαρμακεία οικισμών δεν έλαβαν τίποτα, αφού δεν είχαν ασθενείς που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης δεν δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, όπως θα έπρεπε, αλλά από τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Χαληγιάννη, ότι ο οργανισμός θα στερηθεί χρήματα τα οποία θα έπρεπε να καταβάλλει για την αποπληρωμή των τρεχόντων χρεών του και θα τα στερηθούν όλα τα φαρμακεία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *