Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν δυο σημαντικά ευρήματα κατά το κλείσιμο της περιόδου ανασκαφών 2012, και ελπίζουν να λάβουν κρατική και άλλη οικονομική στήριξη ώστε να ρίξουν περισσότερο φως στη ζωή και τον πολιτισμό των πρώιμων Βαλκανικών πολιτισμών.
Ο Βασίλ Νικόλοφ, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της χώρας, έφερε στο φως τον αρχαιότερο αστικό οικισμό της Ευρώπης κοντά στην Προβάντια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βάρνας στη Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ του 4700 και 4200 π.Χ.
Ο χώρος έχει διάμετρο άνω των 100 μέτρων, περικλείεται από πέτρινο τοίχο ύψους 3 μέτρων και έχει διώροφες κατασκευές οι οποίες στέγαζαν περίπου 350 κατοίκους.
Ο οικισμός είναι μέρος πολύ μεγαλύτερου συγκροτήματος από την ίδια περίοδο, ο οποίος περιλαμβάνει μονάδα παραγωγής αλατιού, ένα ιερό και μία νεκρόπολη.
«Η λεπτομερής μελέτη του χώρου θα χρειαστεί πολλά χρόνια…Υπάρχει δουλειά για τουλάχιστον επτά γενιές αρχαιολόγων στο χώρο», δήλωσε ο Νικόλοφ στους SETimes.
Αρχαιολόγοι ανέφεραν πως πιστεύουν ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Προβάντια έβγαζαν τα προς το ζην παράγοντας αλάτι. Εικάζουν πως η παραγωγή ξεκίνησε το 5500 π.Χ. και μέχρι το 4500 π.Χ. παρήγαγαν 5.000 κιλά ετησίως.
Το εμπόριο αλατιού βοήθησε στους αρχαίους να αποκτήσουν πρώτες ύλες, κάποιες από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία πολυτελών αγαθών όπως κοσμήματα, και επίσης την απόκτηση τεράστιας οικονομικής δύναμης, πρόσθεσε ο Νικόλοφ.
Τα ευρήματα της Προβάντια ενδέχεται να παρέχουν σημαντικά στοιχεία για την προέλευση των πλούτων της Χαλκολιθικής Νεκρόπολης στη Βάρνα, η οποία χρονολογείται στο 4300 π.Χ.
Το τελευταίο εύρημα – ένα ξύλινο μπαούλο που περιέχει δυο διαφορετικούς χρυσούς θησαυρούς, αλλά από πολύ πιο ύστερη περίοδο που άφησαν πίσω οι Γέτες, Θρακική φυλή – ήρθε στο φως στο πιο μεγάλο ανάχωμα του χώρου του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Καταφυγίου Σμποριάνοβο στη βορειοανατολική Βουλγαρία.
Με βάρος πάνω από 1,8 κιλά, ο θησαυρός προέρχεται από τα τέλη του 4ου ή τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. έχοντας θαφτεί κατά την κηδεία Γέτη κυβερνήτη, ανέφερε η αρχαιολόγος Ντιάνα Γκέργκοβα.
πηγή:setimes.com