Και οι μεγάλες αβεβαιότητες που βλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί και ξένοι επενδυτές
Ενώ η Ευρώπη επιβεβαιώνει τις καλές προθέσεις της πιέζοντας αίροντας τα εμπόδια που….
δεν επέτρεπαν τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και προετοιμάζεται να ανακοινώσει επισήμως την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο περίπου στα τέλη Απριλίου, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επόμενη μέρα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Γιάννης Στουρνάρας και οι συνεργάτες του έχουν προετοιμάσει έναν «οδικό χάρτη» ο οποίος οδηγεί –με ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2014- στην αποκατάσταση της διεθνούς θέσης της χώρας στις αγορές και την επανεμφάνιση στα επενδυτικά ραντάρ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του sofokleousin.gr ο «οδικός χάρτης» περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:
1 Επανεμφάνιση της Ελλάδας στις αγορές αμέσως μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν και της τρόικας για έξοδο από το Μνημόνιο. Ιδανικά η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει κλείσει και το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του 2015-16 ώστε να έχει εξαληφθεί ένας ακόμα παράγοντας αβεβαιότητας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές, ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και είναι φερέγγυα
2. Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων σε συνέχεια μιας επιτυχημένης έκδοσης ομολόγων 5ετούς διάρκειας ύψους 2-3 δισ., αν επιτευχθεί κόστος χαμηλότερο του 6%.
3. Σταδιακή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια του ΤΧΣ και φρέσκο χρήμα, κυρίως από ξένους επενδυτές
4. Συμφωνία για την διαχείριση του ελληνικού χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup του 2012, αλλά μετά τις Ευρωεκλογές
Το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο υπόκειται και σε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, όπως έχουν επισημάνει διεθνή think tanks, οργανισμοί και αξιωματούχοι, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη του την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που εισηγήθηκε ο ΟΟΣΑ και που έχει υιοθετήσει η τρόικα.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει το IIF ο κίνδυνος προσφυγής της χώρας σε πρόωρες εθνικές εκλογές παραμένει αυξημένος, ενώ μεγάλη είναι και η αβεβαιότητα για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων θέτουν ως κορυφαίο και οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν στο Sofokleousin.gr. Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν τις πολιτικές και επιχειρηματικές ισορροπίες στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ιδιαίτερα ενόψει εκλογών, καθώς η αδύναμη κυβέρνηση παραμένει δέσμια συμφερόντων.
sofokleousin.gr