Όταν η μητέρα του Βεατρίκη παραιτηθεί επισήμως την Τρίτη, ο πρίγκιπας Βίλχεμ-Αλεξάντερ της Ολλανδίας θα γίνει στα 46 του χρόνια ο νεότερος μονάρχης της Ευρώπης, γεγονός που οι Ολλανδοί
σκοπεύουν να γιορτάσουν σε μια τεράστια γιορτή βαμμένη στα πορτοκαλί.
Περίπου 800.000 επισκέπτες φορώντας το εθνικό χρώμα της Ολλανδίας και πλημμυρίσουν τους δρόμους του Άμστερνταμ εκείνη την ημέρα. Ο νέος βασιλιάς θα είναι ο πρώτος άντρας από το 1890, έπειτα από τρεις βασίλισσες και μια αντιβασίλισσα.
Θα είναι ο πρώτος της νέας γενιάς ευρωπαίων μοναρχών, που σήμερα ο μέσος όρος της ηλικίας τους είναι τα 71 χρόνια. Επειτα από 33 χρόνια στον θρόνο της Ολλανδίας, η Βεατρίκη θα υπογράψει την πράξη παραίτησης παραδίδοντας την σκυτάλη στη νέα γενιά.
Ο μελλοντικός μονάρχης έχει ήδη δώσει τον δικό του τόνο, δηλώνοντας σε τηλεοπτικό συνέντευξη πως, τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του Μαξίμα, 41 ετών, δεν είναι “φετιχιστές του πρωτοκόλλου”.
Επίσης επισήμανε πως δεν είναι ιδιαίτερα προσκολλημένος, σε αντίθεση με την μητέρα του, στον τίτλο “μεγαλειότατος”. “Ο κόσμος μπορεί να με αποκαλεί όπως θέλει για να αισθάνεται άνετα”, είχε πει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θέλει να είναι ένας μονάρχης του 21ού αιώνα συνδυάζοντας την παράδοση και τις σύγχρονες απόψεις.
Το Βασίλειο της Ολλανδίας εγκαθιδρύθηκε το 1815 στο Συνέδριο της Βιένης, μέχρι τότε η χώρα ήταν δημοκρατία.
Από το 2012, ο βασιλιάς δεν συμμετέχει στο σχηματισμό κυβέρνησης, τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει το κοινοβούλιο, αλλά ακόμα υπογράφει τους νόμους. Ο Βίλχεμ-Αλεξάντερ έχει τονίσει πως θα αποδεχτεί έναν εθιμοτυπικό ρόλο, αν αυτό αποφασίσει το κοινοβούλιο.
Ο νέος βασιλιάς θα ορκιστεί ενώπιον των δύο σωμάτων σε μια παλιά εκκλησία του Άμστερνταμ κοντά στα ανάκτορα. Ο Βίλχεμ-Αλεξάντερ θα ενθρονιστεί, αλλά δεν θα στεφθεί, μια κίνηση που θέλει να τονίσει τον διαχωρισμό Εκκλησίας και μοναρχίας στην Ολλανδία.
Αν η ενθρόνιση της Βεατρίκης το 1980 σημαδεύτηκε από βίαιες διαδηλώσεις αστέγων, αυτή του Βίλχεμ-Αλεξάντερ θα είναι ηρεμότερη. Οι αρχές του Άμστερνταμ έχουν προβλέψει τους χώρους για έξι αντι-μοναρχικές διαδηλώσεις, αλλά προς το παρόν έχει προγραμματιστεί μία, με αίτημα τη μείωση της βασιλικής επιχορήγησης που φτάνει ετησίως τις 850.000 ευρώ.
Πολλές συναυλίες, υπαίθριες παραστάσεις και εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη, ανάμεσά τους και η παράσταση του διάσημου ολλανδού DJ Αρμίν φαν Μπιούρες.
Δύο απουσίες θα σημαδέψουν την τελετή: αυτή της οικογένειας της Μαξίμα και αυτή του αδελφού του Βίλχεμ-Αλεξάντερ, του Γιόχαν Φρίζο.
Ο πατέρας της Μαξίμα Χόρχε Ζορεγκουιέτα είχε διατελέσει υπουργός στην δικτατορία του Χόρχε Βιντέλα στην Αργεντινή. Για το λόγο αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτος στην τελετή ενθρόνισης, όπως δεν ήταν και στον γάμο της κόρης του το 2002.
Ο δεύτερος από τους τρεις γιους της Βεατρίκης Γιόχαν Φρίζο, βρίσκεται σε κώμα από τον Φεβρουαρίου του 2012 όταν είχε ένα σοβαρό ατύχημα στο σκι.
Ο κατάλογος των προσκεκλημένων δεν έχει ακόμα δοθεί στην δημοσιότητα, όμως το πρωτόκολλο ορίζει πως κανείς εστεμμένος δεν μπορεί να είναι παρών. Μόνο πρίγκιπες και πριγκίπισσες θα παραβρεθούν στην ενθρόνιση και ήδη τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρουν τα ονόματα του Καρόλου της Αγγλίας, του Φελίπε της Ισπανίας και του Ναρουχίτο της Ιαπωνίας.
Οι τρεις κόρες του βασιλικού ζεύγους θα βρίσκονται στο πλευρό των γονέων τους σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η μεγαλύτερη, η εννιάχρονη Καταρίνα-Αμαλία θα ονομαστεί επισήμως πριγκίπισσα-διάδοχος.
Όταν η Βεατρίκη ανακοίνωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι θα παραιτηθεί στην Γιορτή της Βασίλισσας, εθνική εορτή της Ολλανδίας, η Καταρίνα-Αμαλία ρώτησε τον πατέρα της πόσο καιρό υπολογίζει ο ίδιος ότι θα παραμείνει στον θρόνο, διηγείται ο Βίλχεμ-Αλεξάντερ.
Και εκείνος της απάντησε αστειευόμενος: “αν ήξερες…”