Γιατροί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες εστιατορίων είναι οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της GPO για την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, που αφορά τη γνώμη των νοικοκυριών και των…
εμπόρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα νοικοκυριά θεωρούν ότι είναι «πολύ και αρκετά» έντονο το φαινόμενο της φοροδιαφυγής σε:
Ιατρεία 88,6%
Τεχνίτες (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί) 85,4%
Δικηγορικά γραφεία – συμβολαιογραφεία 75,2%
Εστιατόρια – ταβέρνες 57,9%
Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά σε:
βενζινάδικα (44,1%)
τα μικρά εμπορικά καταστήματα (37,6%)
σούπερ μάρκετ (17,7%)
Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα (95,7%) θεωρεί η κοινή γνώμη το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, καθώς το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες τους (53%) φοροδιαφεύγουν συστηματικά, μόλις όμως το 16,4% παραδέχεται ότι έχει φοροδιαφύγει αποκρύπτοντας εισοδήματα. Ωστόσο, το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας π.χ. απόδειξη).
Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κοινή γνώμη πιστεύει σε ποσοστό 39,5% ότι η φοροδιαφυγή είναι «μέτρια» και το 22,1% «μικρή», ενώ μόνο το 34,9% υποστηρίζει ότι η φοροδιαφυγή από τις μικρομεσαίες είναι «μεγάλη». Ταυτόχρονα, περίπου 6 τους 10 (58,4%) θεωρούν ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν λιγότερο από τις μεγάλες εταιρείες.
Ωστόσο, οι πολίτες αναγνωρίζουν σε ποσοστό 70% ότι η φοροδιαφυγή στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις σχετίζεται με την ανάγκη βιωσιμότητας αυτών και όχι με την προσπάθεια δημιουργίας μεγαλύτερου κέρδους.
Το 74,2% λέει «όχι» στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ 67% δηλώνει αντίθετο στο ενδεχόμενο ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.