H σήμανση της περιοχής του Εθνικού Πάρκου με πινακίδες που θα βοηθούν τον επισκέπτη να περιηγηθεί και να ενημερωθεί για την περιοχή, η προβολή των υγροτόπων της Πιερίας με νέα ενημερωτικά έντυπα, καθώς και η κατασκευή μονοπατιού στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης περιλαμβάνονται στα σχέδια του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού Λουδία – Αλιάκμονα για το επόμενο διάστημα. Η περιοχή προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για…
αναψυχή, καθώς διαθέτει όμορφα τοπία, σπάνια είδη ζώων και πουλιών, καθώς και υποδομές υποδοχής επισκεπτών, όπως το παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης που λειτουργεί πέντε ημέρα την εβδομάδα, από την Τετάρτη ως την Κυριακή. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Εκάβη της Κατερίνης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, με τη διοργάνωση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, στόχος είναι να γνωρίσουν περισσότεροι άνθρωποι τους υγροτόπους της περιοχής, να τους επισκεφθούν και να βιώσουν την εμπειρία της επαφής με τη φύση. «Ο λόγος είναι ότι πιστεύουμε πως η παρουσία του υπεύθυνου και ενημερωμένου επισκέπτη μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην προστασία του από πολλές παράνομες ανθρώπινες επεμβάσεις», ανέφερε στην παρουσίασή της η υπεύθυνη επικοινωνίας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Λία Παπαδράγκα.
Στην ίδια ημερίδα, η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης, Στέλλα Βαρελτζίδου, αναφέρθηκε στη σημασία των υγροτόπων του Εθνικού Πάρκου, τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν, στη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί το Εθνικό Πάρκο, αλλά και στις απειλές που αντιμετωπίζει λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή. Επίσης, κάλεσε φορείς και παρευρισκόμενους να συνεργαστούν με το Φορέα Διαχείρισης για την προστασία του.
Σύμφωνα με τον ορνιθολόγο και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Δημήτρη Μπούσμπουρα, το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας, καθώς έχουν παρατηρηθεί σε αυτό τα 2/3 των πουλιών που υπάρχουν στη χώρα. Ο υγρότοπος της Νέας Αγαθούπολης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την άγρια ορνιθοπανίδα το χειμώνα, καθώς συγκεντρώνει χιλιάδες υδρόβια πουλιά.
Τέλος, ο εκπαιδευτικός και μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008», Γιώργος Περδίκης, αναφέρθηκε στην εισήγησή σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που γίνονται από τα σχολεία της Πιερίας στο Εθνικό Πάρκο. «Δυστυχώς, ωστόσο, δεν είναι αρκετά τα σχολεία που επισκέπτονται την περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να γνωρίσουν τη φύση που βρίσκεται κοντά στο μέρος όπου ζουν», είπε ο κ. Περδίκης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κατερίνης, κ. Ντόντης και εκπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας, κ. Κουκοδήμου.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της Κατερίνης και μέλη τοπικών συλλόγων και οργανώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διοργάνωση συνεισέφεραν οι τοπικοί σύλλογοι Μ.Π.Σ. Νέας Τραπεζούντας, ο Περιβαλλοντικός Ποδηλατικός Όμιλος Δίας Κατερίνης και οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008».
Μετά την ημερίδα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με εικόνες από το Εθνικό Πάρκο. Πρόκειται για την έκθεση που προέκυψε από το διαγωνισμό φωτογραφίας που πραγματοποίησε το 2008 ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει περίπου 60 εικόνες της περιοχής.
Η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Πηγή: pierialife.gr
Use Facebook to Comment on this Post