Στην έλλειψη παιδείας στη χώρα μας, αναφορικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών…
Στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου «Ο θερμαλισμός, έρευνα και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών», ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι μέχρι το 1953, οπότε υπήρχε σχολή στην Αθήνα σχετικά με την λουτροθεραπεία και την υδροθεραπεία, ο τομέας ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένος.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η σημερινή πραγματικότητα απέχει πολύ από την εποχή που οι Έλληνες επέλεγαν τους φυσικούς τρόπους αποκατάστασης ή και αναζωογόνησής τους και πλέον καταφεύγουν στη χρήση φαρμάκων, εν αντιθέσει με τους Ευρωπαίους, που ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός αυτών που «ψηφίζουν» ιαματικά λουτρά.
Και αυτό συμβαίνει, τη στιγμή που η χώρα μας είναι μία από τις πλουσιότερες σε φυσικές πηγές, όπου πηγαία νερά αναβλύζουν από 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία, με ιδιότητες για πάσης φύσεως παθήσεις, όπως επεσήμανε ο κ. Αγγελίδης.
Την ανάγκη να μπει πάλι η ειδικότητα του υδρολόγου στις ιατρικές σχολές, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χρήστος Πάλλης, σημειώνοντας ότι είναι «ανεπίτρεπτο μια χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους να στερεί τη δυνατότητα από τους πολίτες της να γνωρίζουν τα θετικά που μπορούν να τυγχάνουν πραγματοποιώντας… βουτιές στις ιαματικές πηγές».
Χαρακτηρίζοντας ως τον «κοιμώμενο γίγαντα» τον ιαματικό τουρισμό στη χώρα μας, ο κ. Πάλλης τόνισε τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς και επεσήμανε ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά «τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία να έχουν αντιληφθεί στο μέγιστο τα πολλαπλά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε ως έθνος από την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και κέντρων».
Στα θετικά της τρέχουσας περιόδου, ως προς την ανάπτυξη της αγοράς στη χώρα μας συμπεριέλαβε την πιστοποίηση των ιαματικών πηγών που γίνεται, λέγοντας ότι ήδη έχουν πιστοποιηθεί 20 και αναμένεται ο αριθμός τους να υπερβεί τις 40 στο τέλος του έτους.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΤ τόνισε ότι με την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα εισρεύσει συνάλλαγμα και θα επιμηκυνθεί η περίοδος τουρισμού. Σε συνδυασμό δε και με τις άλλες εναλλακτικές μορφές, όπως συνεδριακός, θρησκευτικός και αρχαιολογικός η χώρα μας μπορεί να καταστεί προορισμός με επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έτους.
Αναφορικά με την αναβάθμιση των υποδομών των ελληνικών λουτροπόλεων, ο κ. Πάλλης τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης του ιδιωτικού και του δημόσιου φορέα με «κάποιον από τους πολλούς τρόπους που υπάρχουν για να επιτευχθεί αυτό», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στο εγκεκριμένο έργο NTHESSIS, συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΠ Interreg Ελλάδα – πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, 2007-2013 και επιδιώκει την ανάδειξη των Ιαματικών πηγών που συμμετέχουν στις επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος, μέσω των ενεργειών των δύο εταίρων: του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών, και του Περιφερειακού Κέντρου Υποστήριξης και Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Bitola (RESC Bitola), αναφέρθηκε στην ομιλία του ο οικονομολόγος, Γιώργος Σιάκας.
Το έργο, που λήγει στο προσεχές διάστημα, εκτείνεται στα πεδία: ανάπτυξη συνεργασίας και στρατηγικής συμφωνίας περαιτέρω ανάπτυξης -και μετά το πέρας της διάρκειας του έργου- των δύο φορέων, ψηφιοποίηση, επιλεγμένων ιαματικών πηγών, εκπαίδευση σε στελέχη φορέων μέσω ημερίδων (Workshops) και διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με στόχο την προβολή του έργου.
Use Facebook to Comment on this Post