Καρκίνος του πνεύμονα, η νέα απειλή στην Ευρώπη

Ο καρκίνος του πνεύμονα αναμένεται ότι μέχρι το 2015 θα εξελιχθεί στη σοβαρότερη απειλή για τις Ευρωπαίες, εκτοπίζοντας τον καρκίνο του μαστού, την ασθένεια που μέχρι τώρα ευθυνόταν για τους περισσότερους θανάτους γυναικών στην ήπειρο….

Λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από καρκίνο θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα φτάσει από το 1,23 εκατομμύριο θανάτους το 2009 στο 1,31 εκατομμύριο φέτος. Από τα θύματα του καρκίνου εντός του 2013 εκτιμάται ότι οι 737.000 θα είναι άνδρες και 576.000 γυναίκες, σύμφωνα με τη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Annals of Oncology.

Μολονότι στους άνδρες το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα αναμένεται ότι θα μειωθεί κατά 6% φέτος σε σχέση με το 2009, στις γυναίκες θα αυξηθεί κατά 7%. Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και φέτος οι θάνατοι υπολογίζεται ότι θα πλησιάσουν τις 187.000, από 183.700 το 2009, με βάση τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων που παρείχαν οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καρκίνος του μαστού θα παραμείνει και φέτος η κυριότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες, με 88.800 θανάτους εντός του 2013 από 89.400 θανάτους το 2009. Όμως ο καρκίνος του πνεύμονα “θα γίνει η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες από το 2015”, εκτιμά ο Κάρλο Λα Βέκια, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Ο καθηγητής αποδίδει το φαινόμενο αυτό στην αύξηση του καπνίσματος μεταξύ των γυναικών στις δεκαετίες του 1960 και ’70 και στις συνέπειες αυτού του γεγονότος που εμφανίζονται πολλές δεκαετίες αργότερα.

Ο Λα Βέκια υποστηρίζει ότι οι θάνατοι γυναικών από καρκίνο του πνεύμονα ενδέχεται να μειωθούν μετά το 2020 επειδή τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες στην Ευρώπη έχουν περιορίσει το κάπνισμα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει ήδη πάρει τα πρωτεία από τον καρκίνο του μαστού ως η κυριότερη αιτία θανάτου των γυναικών στη Βρετανία και την Πολωνία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *