«Δηλωσέ τον, να τον σώσεις», τον μισθό από τις κατασχέσεις για χρέη προς την εφορία, τις τράπεζες ή τους ιδιώτες.
Γράφει: Ρόη Χάικου
Τα κουμάντα τους πρέπει να κάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, δηλώνοντας στις τράπεζες τους καταθετικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα έως 2.000 ευρώ όπου πιστώνεται η σύνταξη, η μισθοδοσία ή διάφορα άλλα κοινωνικά βοηθήματα και επιδόματα…
Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» έχει γίνει αποδέκτης αναφορών καταθετών εναντίον τραπεζών σχετικά με κατασχέσεις ή συμψηφισμούς καταθέσεών τους για εξόφληση χρεών τους και προς τράπεζες, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες είναι πολλά τα κρούσματα κατασχέσεων χρημάτων από λογαριασμούς για χρέη προς την εφορία ή ακόμη και επιδομάτων ανεργίας, πολυτεκνικών ή και φοιτητικών επιδομάτων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Καταναλωτή, από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4161/2013 σύμφωνα με τις οποίες προβλέφθηκε ότι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό (άρθρο 20). Ωστόσο, το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι «με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».
Για το λόγο αυτό, οι καταναλωτικές ενώσεις συνεχίζουν, παρά την έναρξη εφαρμογής του σχετικού νόμου, να δέχονται καταγγελίες καταθετών στους λογαριασμούς των οποίων οι τράπεζες προβαίνουν σε συμψηφισμούς για χρέη τους προς αυτές χωρίς να τηρούν τα παραπάνω όρια των 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελος Ζερβέας, καλεί τους καταθέτες να προβούν άμεσα σε δήλωσή τους προς εκείνη την τράπεζα που τηρούν λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό τους λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό τους λογαριασμό, προκειμένου να προστατευθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4161/2013.
Διευκρινίζεται ότι τα ακατάσχετα όρια αφορούν και τους κοινούς λογαριασμούς. Αν π.χ. ζευγάρι συνταξιούχων έχει ένα βιβλιάριο καταθέσεων με υπόλοιπο 2.200 ευρώ και ο ένας οφείλει στην εφορία 250 ευρώ, τότε η διαδικασία είναι η εξής: Σε κάθε έναν αναλογεί ποσό κατάθεσης 1.100 ευρώ. Η τράπεζα θα αποδώσει στην εφορία 100 ευρώ, αφού αυτό είναι το επιπλέον ποσό κατάθεσης -πάνω από το όριο των 1.000 ευρώ- για τον οφειλέτη.
Εκτός του νόμου 4161 ισχύει παράλληλα και το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), το οποίο αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Χρήστος Γκόρτσος, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στην Κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών της Βουλής, διευκρίνισε πως ο νόμος προβλέπει ρητά ότι ο καταθέτης θα πρέπει να δηλώσει σε ποιόν λογαριασμό πιστώνεται η σύνταξη ή ο μισθός του.
«Οι τράπεζες, δεν μπορούν να γνωρίζουν, ποιος λογαριασμός αφορά τη σύνταξη ή την μισθοδοσία του κάθε καταθέτη» σημείωσε ο κ. Γκόρτσος διευκρινίζοντας πως όταν το πιστωτικό ίδρυμα λαμβάνει σχετικό αίτημα από τις εφορίες, είναι υποχρεωμένο εκ του νόμου να προχωρήσει στην κατάσχεση και να αποδώσει το ποσό στην ΔΟΥ που το ζήτησε, όπως ακριβώς ορίζει ο ΚΕΔΕ που προβλέπει την κατάσχεση εις χείρας τραπεζών.
haikouroi@gmail.com
Twitter @haikouroi
fmvoice.gr
Use Facebook to Comment on this Post