Με λίγες εξαιρέσεις θα συνεχίζει να εφαρμόζεται το πλαφόν στις συνταγές φαρμάκων που χορηγούν οι γιατροί καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά από…
διαμαρτυρίες χιλιάδων γιατρών –δεδομένου ότι το μέτρο αφορά το σύνολο του ιατρικού προσωπικού της χώρας- προχωρά σε αλλαγές. Αλλαγές που όμως εκτιμάται ότι θα φέρουν νέα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Αφού εφαρμόστηκε ήδη το μέτρο με το πλαφόν στις συνταγές βάση του οποίου κουρεύονται κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, και αφού ξεσηκώθηκε σχεδόν το σύνολο των 60.000 γιατρών της χώρας, προχωρά τώρα σε διροθώσεις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε εφαρμόσει εδώ και λίγες μέρες ένα ανώτατο χρηματικό όριο συνταγογράφησης για κάθε γιατρό το οποίο προσδιοριζόταν μειωμένο κατά 20% σε σχέση με τον μέσο όρο που είχε συνταγογραφήσει το 2013.
Αποτέλεσμα ήταν οι περισσότεροι γιατροί να έχουν κλείσει ήδη το πλαφόν πριν καλά καλά εφαρμοσθεί το μέτρο και οι ασθενείς να μη βρίσκουν συνταγή ούτε για δείγμα. Μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στους χρονίως πάσχοντες τα σκευάσματα των οποίων είναι ακριβά. Το μέτρο ίσχυσε και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που συνταγογραφούν για εκατοντάδες ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία.
Πλέον αφού το υπουργείο υγείας παραδέχτηκε το λάθος του διά στόματος της Γενικής Γραμματέως Χριστίνας Παπανικολάου προχωρά σε διορθώσεις. Ειδικότερα εξαιρούνται από το κόστος των συνταγών οι νεφροπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι, τα εμβόλια που δε θα προσμετρώνται στο κόστος, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται πλέον και οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Ωστόσο βάζοντας “κόφτη” στους ιδιώτες γιατρούς στους οποίους πλέον λόγω απεργίας στον ΕΟΠΥΥ καταφεύγουν οι περισσότεροι ασφαλισμένοι και αφήνοντας “ελεύθερους” από περιορισμούς τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι ασθενείς θα σπεύδουν στα νοσοκομεία για να πάρουν την πολυπόθητη συνταγή φαρμάκων.
Και εδώ είναι που δημιουργείται άλλο ένα πρόβλημα. Τα εξωτερικά ιατρεία όπου θα μπορούσαν οι ασφαλισμένοι να βρούνε γιατρό να συνταγογραφήσει έχουν αναμονή μηνών για ραντεβού. Τι θα συμβεί; Για άλλη μια φορά δε θα μπορούν να βρουν τα φάρμακα τους.
Σύμφωνα με την κ.Παπανικολάου πάντως οι αλλαγές που θα γίνουν στο πλαφόν, βρίσκονται στην τελική ευθεία καθώς θα δοθούν νέες εντολές στην ΗΔΙΚΑ (στην εταιρεία που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση) και να προσαρμόσει το σύστημα. Πρέπει να βρεθούν δικλείδες ασφαλείας ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του υπουργείου.
Την ίδια στιγμή η κ.Παπανικολάου δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι ” με την οριζόντια περικοπή σε ποσοστό 20% πραγματικά δημιουργήθηκε πρόβλημα ειδικά στα νοσοκομεία όπου οι γιατροί γράφουν φάρμακα.
Iatropedia.gr
Use Facebook to Comment on this Post