xOrisOria News

Ιβάνοφ: Η ελληνική αδιαλλαξία μας βύθισε στη σημερινή κατάσταση!

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ συνεχίζει να προκαλεί.«100 χρόνια μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους κάποιοι πολιτικοί των γειτονικών μας χωρών ζουν ακόμα με αυτήν τη ρητορική».
Λύση στο θέμα της ονομασίας μπορεί να βρεθεί υπό την προϋπόθεση ότι τα ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα θα παραμείνουν ανεπηρέαστα, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε …
συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ».
«Η κρατική ηγεσία είναι ευθυγραμμισμένη όσον αφορά στη θέση μας για το ζήτημα της ονομασίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί εάν παραμένει στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Εκεί αναφέρονται τα πάντα. Εάν εξέλθουμε από αυτό το πλαίσιο και εισέλθουμε στη σφαίρα του ζητήματος της ταυτότητας, δεν υπάρχει λύση επειδή αυτό σημαίνει ότι θα εισέλθουμε στη σφαίρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι το πρόβλημα της ονομασίας επιβαρύνει τη χώρα του εδώ και δύο δεκαετίες.
«Μας απομυζεί πολύ χρόνο, πολλή ενέργεια. Σε όλο αυτό μας βύθισε η γειτονική μας χώρα, αλλά σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, σε μια άλλη χρονική στιγμή και ίσως με κάποιες προθέσεις, οι οποίες τώρα, μετά από τόσο καιρό, είναι σχεδόν μη βιώσιμες», πρόσθεσε.
«Παράλληλα, 100 χρόνια μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους κάποιοι πολιτικοί των γειτονικών μας χωρών ζουν ακόμα με αυτήν τη ρητορική και με αυτές τις παραστάσεις που υπήρχαν στους Βαλκανικούς Πολέμους. Ζούμε σε ένα νέο κόσμο. Η ΕΕ μάς προσφέρεται ως σχέδιο που πρέπει να μας ενώσει στη βάση των αξιών, των κριτηρίων, των αρχών. Εμείς τη θέλουμε αυτή την Ευρώπη, δεν θέλουμε μια Ευρώπη που εκβιάζει και που θέτει ακόμη και τελεσίγραφα. Εάν ίσχυαν κάποιες αρχές για όλα τα μέλη, αυτές πρέπει να ισχύουν και για εμάς και να μην αποτελούμε εμείς την εξαίρεση στον ΟΗΕ με επιπρόσθετη προϋπόθεση κατά την ένταξή μας, την εξαίρεση στο ΝΑΤΟ με επιπρόσθετη προϋπόθεση, ενώ τώρα να είμαστε η εξαίρεση στην ΕΕ. Αυτό πραγματικά δημιουργεί απογοήτευση. Αυτό το λέω ανοιχτά και στους Ευρωπαίους ηγέτες», ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ.

Πηγή: ΑΠΕ, ΣΚΑΪ

Use Facebook to Comment on this Post