Δυσκοιλιότητα και η αντιμετώπιση της

Η Δυσκοιλιότητα είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο στις μέρες μας, καθώς επηρεάζει ένα σημαντικό
αριθμό ατόμων του Δυτικού κόσμου. Συγκεκριμένα, η συχνότητα που…

εμφανίζεται επηρεάζεται από την ηλικία και το φύλο. Το ποσοστό εμφάνισης της μέσω επιδημιολογικών μελετών είναι 12,5 23%.
Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό γιατί επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Στα άτομα προχωρημένης ηλικίας εμφανίζεται λόγω της μειωμένης πρόσληψης τροφής, μειωμένης κινητικότητας του εντέρου, ατονίας των μυών του περινέου καθώς και σε διάφορα φάρμακα.

Κάποια από τα αίτια της δυσκοιλιότητας:
• Αφορούν τον τρόπο ζωής, όπως η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής ή φυτικών ινών, αγνόηση ή καταστολή του αισθήματος για αφόδευση, ανεπαρκής σωματική άσκηση, κύηση.

• Παρενέργειες φαρμάκων (π.χ. οπιούχα, αντιχολινεργικά, αντικαταθλιπτικά)

• Ενδοκρινικά μεταβολικά νοσήματα

(υποθυρεοειδισμός, υπερασβεστιαιμία, σακχαρώδης διαβήτης)

• Νευρομυϊκά νοσήματα (νόσος Parkinson, πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβες σπονδυλικής στήλης-νωτιαίου μυελού κ.α.)

• Ψυχολογικά (κατάθλιψη, ψυχογενής ανορεξία)

• Ευερέθιστο έντερο

• Κατάχρηση καθαρτικών

• Αιμορροϊδοπάθεια, ραγάδες, ορθοκήλη, πρόπτωση ορθού

Τα άτομα που παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα θα πρέπει να πάρουν γενικά μέτρα γύρω από αυτό το θέμα, όπως για παράδειγμα να ενημερωθούν για την αντιμετώπιση της, να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους από καθιστικό σε πιο σωματικά ενεργό και να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με φυτικές ίνες και πολλά υγρά. Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και δεν επαρκούν οι παραπάνω αλλαγές για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα, μπορεί να εφαρμοστεί και φαρμακευτική ή σπάνια, χειρουργική θεραπευτική προσέγγιση του προβλήματος. Όπως προαναφέρθηκε, η διαιτητική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας προτείνει καθημερινή πρόσληψη 25 γραμμάρια φυτικών ινών που να προέρχονται από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Για παράδειγμα, τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους φαίνεται να έχουν μία πρόσθετη ικανότητα να διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου, καθώς επίσης το πίτουρο κυρίως από σιτάρι (wheat bran) αυξάνει τον όγκο των κοπράνων απορροφώντας νερό και βοηθά στην αφόδευση. Είναι πολύ σημαντικό παράλληλα με την πρόσληψη φυτικών ινών πρέπει να αυξηθεί και η πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η κατανάλωση πρωινού, το οποίο διεγείρει το γαστροκολικό αντανακλαστικό.

Έτσι λοιπόν, η φυσική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνει την λήψη επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών και υγρών παράλληλα με σωματική άσκηση και αποφυγή αναστολής προς αφόδευση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *