Να τινάξει στον αέρα επιχειρήσεις και νοικοκυριά απειλεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα με μέτρα και προαπαιτούμενα…
Η κυβέρνηση συνεχίζει να βάλλει με σφοδρότητα κατά των οικογενειών με παιδιά, ενώ περικόπτει δραστικά τις δαπάνες επαγγελματιών και επιχειρήσεων που αναγνωρίζει προς έκπτωση η Εφορία.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης υπόσχεται πως το νομοσχέδιο θα υποστεί διορθώσεις της τελευταίας στιγμής σε δεκάδες -απίστευτης εμπνεύσεως- διατάξεις που όμως, αν τυχόν «ξεμείνουν» στο κείμενο και εφαρμοστούν, θα επιφέρουν περαιτέρω μειώσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών και θα οδηγήσουν σε λουκέτο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται πως θα επανεξετάσει διατάξεις του σχεδίου νόμου που ετοίμασε και έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και στο Διαδίκτυο, όπου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπως αυτές:
1. «Εξαρτώμενα μέλη» της οικογένειας: από 1/1/2014 θεωρούνται μόνο τα παιδιά μέχρι 18 ετών. Ετσι, οι φοιτητές πλέον παύουν να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη! Επομένως από 1/1/2014 σταματάνε και επιδόματα στήριξης τέκνων και επιδόματα πολυτέκνων σε οικογένειες με τέκνα που σπουδάζουν έως 23 ετών!
Είναι όμως ακριβώς αυτές οι οικογένειες που έχουν έξοδα για να συντηρήσουν τα παιδιά τους τα οποία σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, που δύσκολα μπορούν να επωμιστούν πλέον. Ακόμα όμως κι αν είναι ανήλικα, ακόμα κι αν υπηρετούν στον Στρατό, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη σε περίπτωση που έχουν ετήσιο εισόδημα που υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.
2. 80% προκαταβολή φόρου στις προσωπικές εταιρείες: με τους τελευ-ταίους φορολογικούς νόμους, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες αντιμετωπίζονται φορολογικά ως… ανώνυμες εταιρείες. Ετσι, μια μικρή εταιρεία Ο.Ε. που διατηρεί ένα κατάστημα με κέρδη π.χ. 30.000 ευρώ, πλήρωνε 3.000 ευρώ φόρο + 1.500 ευρώ προκαταβολή πριν από τον φορολογικό νόμο του 2010. Από το 2014 θα πληρώσει στο κράτος 7.800 (κυρίως φόρο) + 6.240 (προκαταβολή) + 1.000 ευρώ Τέλος Επιτηδεύματος + 600 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή συνολικά 15.640 ευρώ! Θα πρέπει δηλαδή να ζήσουν δύο άνθρωποι με 600 ευρώ καθαρά τον μήνα και να κρατούν επιχείρηση.
3. Κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και της έκπτωσης 1,5% κατά την εφάπαξ καταβολή του φόρου: σύμφωνα με το νέο κώδικα, προβλέπεται υπολογισμός της παρακράτησης μόνο με βάση την κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων, χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στην έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ορίζεται σε άλλο άρθρο. Ετσι, για παράδειγμα:
Μισθωτός με αποδοχές 1.500 ευρώ επιβαρύνεται με φόρο 4.620 ευρώ, ο οποίος μετά την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ περιορίζεται στις 2.520 ευρώ. Οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου, μετά την προβλεπόμενη έως τώρα έκπτωση φόρου 1,5%, διαμορφώνονται στα 177,30 ευρώ, αλλά χωρίς τις εκπτώσεις αυτές θα εκτιναχθούν στα 330 ευρώ, δηλαδή περίπου 153 ευρώ παραπάνω!
4. Τόκοι από δάνεια που λαμβάνονται από επιχείρηση: δεν αναγνωρί-ζεται προς έκπτωση το ποσό που υπερβαίνει τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο που ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας κατά τον χρόνο σύναψης του δανείου. Με άλλα λόγια, επειδή το Δημόσιο δανείζεται με 4% ενώ οι επιχειρήσεις με διπλάσια επιτόκια, η Εφορία θα φορολογεί ως εισόδημα της εταιρείας και τους μισούς από τους τόκους που πληρώνει η εταιρεία ή ο επαγγελματίας.
5. Αυξάνεται στο 25% από 20% ο φόρος σε αποζημιώσεις απολύσεως για ποσά από 100.000 έως 150.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για «τυπογραφικό λάθος».
Αλλες διατάξεις που επανεξετάζονται και επιδιώκεται να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν:
■ Αλλάζει ο τρόπος έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών των μελών των ατομικών, προσωπικών και όλων των εταιρειών.
■ Καταργείται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν πα-ραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από τους γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.
■ Η διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος που προ-σαυξάνει το εισόδημα θα φορολογείται ως εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα χωρίς αφορολόγητο.
Πηγή newmoney.gr
Use Facebook to Comment on this Post