Μικροσκοπικά απολιθώματα στον Καναδά, τα οποία χρονολογούνται στα 1,9 δισεκατομμύρια χρόνια, προσφέρουν το αρχαιότερο γνωστό στιγμιότυπο μικροβίων που τρώνε άλλα μικρόβια.
Σε τρισδιάστατες απεικονίσεις των μοναδικών απολιθωμάτων, τα οποία έχουν διαστάσεις μέχρι 15 μικρόμετρα, ή χιλιοστά του χιλιοστού, σωληνοειδή κυανοβακτήρια Gunflintia διακρίνονται να κατασπαράσσονται από άλλα βακτήρια.
Η ανακάλυψη, αναφέρει διεθνής ομάδα ερευνητών στην επιθεώρηση PNAS, επιβεβαιώνει ότι οι ετερότροφοι οργανισμοί εμφανίστηκαν νωρίς στην εξέλιξη της ζωής στη Γη.
Ετερότροφοι είναι οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν ως τροφή οργανικές ενώσεις που βρίσκουν στο περιβάλλον, σε αντιδιαστολή με τους αυτότροφους οργανισμούς όπως τα φυτά, τα οποία παράγουν μόνα τους τα καύσιμα που χρειάζονται μέσω της φωτοσύνθεσης.
Το 2011, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε γεωχημικές ενδείξεις για την ύπαρξη ετερότροφων οργανισμών πριν από 3,5 δισ. χρόνια, μόλις ένα δισ. χρόνια μετά το σχηματισμό της ίδιας της Γης.
Ωστόσο αυτές οι γεωχημικές ενδείξεις δεν είναι τόσο πειστικές όσο τα ίδια τα απολιθώματα των πρωταγωνιστών.
Η νέα μελέτη δίνει ωστόσο και μια ιδέα για το πώς μπορεί να μύριζε η νεαρή Γη, επισημαίνουν οι ερευνητές: η διάσπαση της οργανικής ύλης από τα ετερότροφα μικρόβια παράγει υδρόθειο, το αέριο στο οποίο οφείλεται η μυρωδιά του κλούβιου αβγού.