Ετσι έδεσαν τα χέρια του Προβόπουλου

Εκτός θέσης βρέθηκε, όπως δείχνουν οι σπασμωδικές αντιδράσεις του, ο Γιώργος Προβόπουλος έχοντας επί μακρόν υποτιμήσει τις εξελίξεις που πυροδοτούνται στο….

πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης. Η λειτουργία των νέων αρχών για την επίβλεψη SSM και την εκκαθάριση των συστημικών τραπεζών SRM αποψιλώνουν από αρμοδιότητες τους εθνικούς επόπτες και υποβαθμίζουν το ρόλο τους την επόμενη ημέρα της τραπεζικής ενοποίηση. Παράλληλα σε άλλο επίπεδο και μακριά από τη χώρα με συνοπτικές διαδικασίες θα αποφασίζεται ο αιφνίδιος θάνατος τραπεζών, καθιστώντας πολιτικούς και τεχνοκράτες απλά παρατηρητές.

Αν όλα αυτά αναγνωστούν υπό τον πρίσμα των δηλώσεων της επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νούι, η οποία κατέστησε σαφές ότι αφενός τα stress tests θα είναι πιο αυστηρά και όσοι δεν περάσουν θα οδηγηθούν σε… εκκαθάριση και κλείσιμο, τότε καθίσταται σαφές ότι η τραπεζική κρίση όχι μόνο δεν έχει περάσει αλλά τώρα ξεκινά. Οι ελληνικές τράπεζες, μετά από αυτές τις εξελίξεις, βρίσκονται πλέον πάνω σε ένα ναρκοπέδιο, το κουμπί του οποίου δεν κρατά πλέον ο Γιώργος Προβόπουλος αλλά η Γαλλίδα, Ντανιέλ Νουί. Σημειωτέον ότι με τις δηλώσεις της Νουί έχει συμφωνήσει και ο Όλι Ρεν καθώς και ο Μάριο Ντράγκι.

Αντιλαμβανόμενος με καθυστέρηση και έχοντας χάσει το τρένο των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Γιώργος Προβόπουλος προσπάθησε με τροχιοδεικτικές παρεμβάσεις, όπως οι δηλώσεις σε εκδήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας να μπει στη συζήτηση.

Όπως όμως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ και της Κομισιόν «τώρα είναι αργά», η Ελλάδα έχασε τη δυνατότητα του veto στις διαδικασίες για την τραπεζική ένωση, ενώ τώρα «πρέπει να μας πει την αλήθεια» για την κατάσταση των τραπεζών συμπληρώνουν.

Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις αν και κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, εν τούτοις δημιουργούν μια νέα πολιτική και τραπεζική πραγματικότητα, με τον έλεγχο του συστήματος να αλλάζει χέρια και… χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο επισπεύδεται η εδραίωση των ανεξάρτητων αρχών, υπό την ΕΚΤ, οι οποίες θα είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο και την εκκαθάριση των 130 συστημικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ. Η διαδικασία αυτή αν και είχε αρχικά υποτιμηθεί εν τούτοις περιέχει και επιβάλλει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Το βήμα αυτό είναι το πρώτο –και καταλυτικό- από μια σειρά κινήσεων που αποδυναμώνουν τις κεντρικές τράπεζες των χωρών αφαιρώντας αρμοδιότητες τις οποίες αποκτούν οι αρχές SSM και SRM.

Αν και το ζήτημα μοιάζει τεχνικά στην πραγματικότητα είναι άκρως ουσιαστικό και… πολιτικό. Οι νέες αρχές με κορυφή την SSM, την αρχή που είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των stress tests θα έχουν υπεραρμοδιότητες, αποφασίζοντας χωρίς περαιτέρω διαβουλεύσεις και χωρίς υποχρέωση ενημέρωσης ποιές τράπεζες είναι βιώσιμες και ποιές όχι, καθώς και τι κινήσεις απαιτούνται προκειμένου να επιβιώσουν.

Εν συνεχεία ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών, SRM, θα θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα «εξαϋλώνονται» οι τράπεζες με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της εκάστοτε επιβλέπουσας κεντρικής τράπεζας.

Οι εξελίξεις αυτές προηγούνται της ομογενοποίησης των κανόνων λειτουργίας των τραπεζών ακόμα και του συστήματος εγγύησης καταθέσεων, ενώ έρχονται να συμπληρώσουν τη συμφωνία σε επίπεδο ηγετών για την επιβολή ζημιών ακόμα και στους καταθέτες σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας.

Οι δηλώσεις Προβόπουλου

Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης (SRM) δεν θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες αποφάσεων επί της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται μια πολυεπίπεδη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα καθιστά την λειτουργία του SRM «τουλάχιστον αναποτελεσματική», υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος, σε ομιλία του στην Πολωνία.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε, κάνοντας μεταξύ άλλων μια σύντομη αναδρομή για το πώς η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη του χρέους, ότι οι προειδοποιήσεις που ο ίδιος απηύθυνε δημόσια από το 2008, όταν ανέλαβε καθήκοντα διοικητή στην ΤτΕ, αγνοήθηκαν.

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε «ύψιστης σημασίας» την προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη, για την ενίσχυση της οικονομικής ενοποίησης και την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της τραπεζικής ενοποίησης, όπως και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας. Ο δεύτερος, ο οποίος θα καταστεί πλήρως λειτουργικός τον Νοέμβριο του 2014, αποτελεί μια “μοναδική ευκαιρία” για την ΕΚΤ, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη απέναντι στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, σχολίασε ο κ. Προβόπουλος. Και παράλληλα, θα προσφέρει στην ΕΚΤ μια ζωτικής σημασίας εικόνα των συνθηκών στις τράπεζες, των οποίων θα έχει την εποπτική ευθύνη.

Το Ενιαίο Πλαίσιο Εκκαθάρισης και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης θα αποτελέσουν απαραίτητο συμπλήρωμα του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας, για τον χειρισμό περιπτώσεων μη βιώσιμων τραπεζών και για την διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος. Η εμπειρία της ΤτΕ, όπως ανέφερε, δείχνει ότι οι μηχανισμοί εκκαθάρισης πρέπει να διαθέτουν αποτελεσματικές διαδικασίες ταχείας λήψης αποφάσεων, που θα επιτρέπουν να πραγματοποιείται γρήγορα η εκκαθάριση, συνήθως μέσα σε ένα σαββατοκύριακο.

Για τον λόγο αυτό, εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, ο SRM δεν θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες αποφάσεων επί της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται μια πολυεπίπεδη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα καθιστά την λειτουργία του SRM «τουλάχιστον αναποτελεσματική».

Για την διαδικασία της εκκαθάρισης, θα πρέπει επίσης να υπάρχει επαρκής και αξιόπιστη χρηματοδότηση. Με τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα, προβλέπεται μία περίοδος 10 ετών για την δημιουργία του αντίστοιχου Ταμείου. Το μειονέκτημα, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, είναι ότι η συνεχής χρηματοδότηση του Ταμείου με εθνικούς πόρους αποτυγχάνει να διαρρήξει τους κύκλους αρνητικών αλληλεπιδράσεων που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, μεταξύ τραπεζών και δημόσιων οικονομικών. Η περίοδος αυτή των 10 ετών θα έπρεπε επίσης να είναι μικρότερη, υποστήριξε ο κ. Προβόπουλος, ώστε να περιοριστεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν θα υφίσταται η απαραίτητη αξιοπιστία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας του SRM να καταφεύγει για δανεισμό στις αγορές, ενώ αναφερόμενος στην εναρμόνιση των Μηχανισμών Εγγύησης Καταθέσεων, σημείωσε ότι θα συμβάλει στην αποτροπή της “μετανάστευσης” κεφαλαίων, αλλά με την πάροδο του χρόνου ίσως είναι σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού ταμείου, ώστε να περιριστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά οι πιθανές αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τραπεζών και εθνικών οικονομιών.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *