Οι πολίτες δεν λένε η δημοτική αρχή, λένε το σύστημα

Δ. Τραπεζιώτης
Στην ανοιχτή πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία αυτοδιοικητικής παράταξης η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του….
Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ο Δημήτρης Τραπεζιώτης έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του κόμματος για τις εκλογές του Μαίου και μίλησε για μια χρονιά ρήξης, ανατροπής και αλληλεγγύης.

«Απέναντί μας δεν έχουμε απλώς και μόνο μια δημοτική αρχή η οποία διαχειρίζεται τις δημοτικές και τοπικές υποθέσεις στη βάση της αρχής της δημοκρατικής νομιμοποίησης και της δημοκρατικής συγκρότησης. Έχουμε ένα τοπικό σύστημα εξουσίας, ένα κλειστό σύστημα εξουσίας, το οποίο αυτοαναπαράγεται από την ίδια παρέα ανθρώπων ή για να είμαστε ακριβέστεροι από τον ίδιο πυρήνα ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ιδιοποιηθεί την εξουσία , την νέμονται και την κατέχουν επί 38 ολόκληρα χρόνια, εξαιρώντας κατά κοινή παραδοχή την περίοδο που ήταν δήμαρχος ο Στέλιος Τσιτσιμελής. Αυτή η μακροβιότητα στην άσκηση της εξουσίας συνιστά κατάχρηση δικαιώματος. Πρόκειται για μια πατρωνία δημοσίων αξιωμάτων που σημαίνει ότι αυτοί που πλαισιώνουν το σχήμα σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, φροντίζουν κάθε φορά ο επικεφαλής να αποκτήσει μια δεσπόζουσα θέση είτε στο δήμο, είτε στην περιφέρεια και στη συνέχεια αρχίζει η κατανομή των ρόλων, των αξιωμάτων και των χρημάτων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο όταν οι πολίτες αναφέρονται στο δήμο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν λένε «η δημοτική αρχή», λένε «το σύστημα», ανέφερε.

Ο κ. Τραπεζιώτης το χαρακτήρισε ως «σύστημα δεσμεύσεων, συμφερόντων σε απόλυτη ενότητα και εξάρτηση. «Αυτό το πολιτικό σύστημα, αυτή η δημοτική αρχή, θα πρέπει να ανατραπεί» είπε και συνέχισε «η ανατροπή αυτού του συστήματος έχει έναν επείγοντα χαρακτήρα. Ο πρώτος λόγος είναι επειδή έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας. Έχει δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό ολοκληρωτισμό. Ο μοναδικός λόγος ο οποίος αναπτύσσεται για τα προβλήματα και τις πολιτικές εξελίξεις στον τόπο μας, είναι ο λόγος ο οποίος εκπορεύεται από το τοπικό σύστημα εξουσίας και από εκείνα τα μέσα, όχι όλα που είναι συνδεδεμένα με ομφάλιο λώρο με αυτό το σύστημα εξουσίας και κάθε φορά που τολμά κάποιος να το αμφισβητήσει ορθώνουν τείχη υπεράσπισης. Προφανώς γιατί απολαμβάνουν κάποια προσοδοφόρα εύνοια».

Ο πρώην δήμαρχος Θεστιέων κατηγόρησε επίσης το «σύστημα» για συναλλαγές» και καθώς είπε « αυτό το σύστημα συναλλάσσεται με κραυγαλέο παράδειγμα του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Αντωνόπουλου, ο οποίος αυτομόλησε τότε που η κοινωνία προσπάθησε να οργανώσει μια αυτοδιοικητική παρέμβαση και να είναι απέναντι στο σύστημα. Και εισέπραξε τα λύτρα της επιλογής του. Η δημοτική αρχή έχει εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων της. Δεν εκπέμπει πλέον μηνύματα και με αυτή την έννοια αποδυναμώνει συνεχώς το κοινωνικό φαντασιακό, δηλαδή την ικανότητα της κοινωνίας να δημιουργήσει».

Αναφερόμενος στον νόμο του Καλλικράτη και στις λαϊκές συνελεύσεις που ο δήμος ήταν υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει ο κ. Τραπεζιώτης είπε ότι καμιά λαϊκή συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Επίσης είναι το μέσο για την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών. Είναι η ίδια δημοτική αρχή που υιοθετεί δέχεται και εφαρμόζει τις μνημονιακές πολιτικές». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην μνημονιακή πολιτική του δημάρχου Παύλου Μοσχολιού όπου το 2012 είχαμε μεγαλοστομίες κατηγορίες και λεονταρισμούς από την πλευρά του, ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι παράνομο και αντισυνταγματικό και δεν θα υπογράψει καμία διαπιστωτική πράξη, όμως «31 -7-2013 υπέκυψε και υπέγραψε τις διαθεσιμότητες».

Στάθηκε επίσης στις μειώσεις των θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης στο 60% από το 2010 μέχρι σήμερα και τόνισε πως προβλέπεται από τον προϋπολογισμό του 2014 περαιτέρω μείωση 29%, δηλαδή αφαίρεση των πόρων στην αυτοδιοίκηση».

Αναφορικά με την αυτοδιοικητική παράταξη που θα δημιουργηθεί ο κ. Τραπεζιώτης ανέφερε «κατά την άποψη μου πρέπει να γίνει μια ευρεία αυτοδιοικητική παράταξη, η οποία θα πρέπει να συναντηθεί με πρόσωπα φερέγγυα και αξιόπιστα και με όλες εκείνες τις αυτοδιοικητικές και κοινωνικές κατηγορίες οι οποίες πλήττονται από τα μνημόνια. Θα πρέπει να διατυπώσει αυτό που διατυπώνεται ως αίτημα στην τοπική κοινωνία, πολιτική ανανέωση, πολιτική εξυγίανση και έξοδος από αυτό το τέλμα, την υστέρηση, την υποβάθμιση και την ελώδη στασιμότητα που βρίσκεται το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή και να διατυπώσει το τοπικό όραμα. Θα πρέπει να ενσωματώσει τις αρχές της βιωσιμότητας, του δημιουργικού δήμου και πάνω από όλα να ενσωματώσει τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας και της αλληλεγγύης».

agrinionet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *