«Η διαχείριση των χαρτοφυλακίων των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελεί παράγοντα-κλειδί για τη…
Στην ερώτηση που είχαν καταθέσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς ανέφεραν ότι προκύπτει πολιτικό και ηθικό θέμα από δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των τραπεζών σε περίπτωση που δεν αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών.
Στην έγγραφη απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 23 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα στοχεύουν στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της υγιούς λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Όπως τονίζει ο κ. Στουρνάρας, «η επιτυχής ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και, κατά συνέπεια, της πραγματικής οικονομίας εν συνόλω, ενώ παράλληλα αναμένεται να υποβοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που δημιουργούνται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
«Πέραν όμως, της ύπαρξης διαθέσιμων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων», όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, «η χρηματοπιστωτική σταθερότητα επηρεάζεται από παράγοντες όπως η δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία, η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και η δυναμική του κινδύνου που έχουν αναλάβει στο σύνολό τους τα πιστωτικά ιδρύματα» και «συνεπώς, η διαχείριση των χαρτοφυλακίων των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελεί παράγοντα- κλειδί για τη μεσομακροπρόθεσμη απόδοση των μέτρων της ανακεφαλαιοποίησης, της ενίσχυσης ρευστότητας και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος».
Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας κάνει μνεία στο έγγραφό του στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των δανείων και επαναλαμβάνει ότι έως 31 Δεκεμβρίου 2013 συνεχίζει να ισχύει η παράταση του καθεστώτος αναστολής των πλειστηριασμών που επισπεύδονται από πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών, για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ.
Αναφερόμενος στις περιπτώσεις οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα που τελούν υπό ειδική εκκαθάριση, ο κ. Στουρνάρας θυμίζει ότι «έχουν εκδοθεί από την ΤτΕ αποφάσεις της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων, με τις οποίες καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την παροχή στον ειδικό εκκαθαριστή της ευχέρειας συνομολόγησης ρυθμίσεων επί των ανωτέρω οφειλών, και προβλέπονται οι διαδικασίες εκποίησης περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των πιστωτικών ιδρυμάτων υπό ειδική εκκαθάριση, αντιστοίχως».
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ