Ακούγεσαι σαν επιστημονική φαντασία, όμως είναι κοντά στην πραγματικότητα…
Δεν απέχουμε πια πολύ από τη δημιουργία «ανταλλακτικών» οργάνων.
Επιστήμονες στο Texas Heart Institute κάνουν την αρχή, εργαζόμενοι πάνω στη δημιουργία ανθρώπινων καρδιών με τη βοήθεια χοίρων και βλαστοκυττάρων, με θεαματικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ηδη η πρώτη καρδιά είναι σχεδόν έτοιμη για χρήση, ενώ σε περίπτωση που όλα εξελιχτούν ομαλά, θα προχωρήσουν και στη δημιουργία άλλων οργάνων.
Η Ντόρις Τέιλορ και η ομάδα της χρησιμοποιούν καρδιές χοίρων ως «σκαλωσιές» για τη δημιουργία ανθρώπινων, αφαιρώντας όλα τους τα κύτταρα και εγχέοντας σε αυτές ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Η διαδικασία της αφαίρεσης των κυττάρων διαρκεί δύο μέρες. Εν συνεχεία τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα που έχουν αφαιρεθεί από τον μυελό των οστών, το αίμα ή το λίπος ανθρώπων εισάγονται στον γυμνό σκελετό της καρδιάς του χοίρου με δύο τρόπους, είτε με την εισαγωγή σωλήνα στην αορτή είτε με ένεση στα τοιχώματα της καρδιάς. Ο σφυγμός γίνεται ανιχνεύσιμος μέσα σε ελάχιστες μέρες, ενώ μέσα σε μερικές εβδομάδες η καρδιά έχει δυναμώσει αρκετά για να αντλεί μόνη της αίμα.
Τα πειράματα αυτά γίνονται με βλαστοκύτταρα ασθενών που έχουν δώσει ειδική άδεια στην Τέιλορ και την ομάδα της, όμως ο απόλυτος στόχος είναι η χρήση βλαστοκυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή για την αντιμετώπιση της νόσου ή από βλαστοκύτταρα άλλων ατόμων, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατά. «Το μότο μου ήταν ανέκαθεν “δώστε στη φύση τα κατάλληλα εργαλεία και κάντε στην άκρη”» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, η οποία βραβεύτηκε για το επιστημονικό της έργο πάνω στην «αποκυττάρωση οργάνων».
Την ίδια στιγμή, ανάλογες προσπάθειες γίνονται και από συναδέλφους της σε άλλα πανεπιστήμια. Στην Οξφόρδη επιστήμονες δοκίμασαν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω σε καρδιές ποντικών που είχαν υποστεί έμφραγμα, κάνοντας τα ενήλικα κύτταρα του περικάρδιου να «πιστέψουν» ότι είναι εμβρυικά, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η ικανότητά τους να επιδιορθωθούν. Αντίστοιχα, στην Καλιφόρνια οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το αίμα από νεαρής ηλικίας ποντίκια μπορούσε να αντιστρέψει τα αποτελέσματα της γήρανσης σε πολύ μεγαλύτερα ποντίκια, αυξάνοντας τον αριθμό των βλαστοκυττάρων στον οργανισμό τους.
Use Facebook to Comment on this Post