xOrisOria News

Συντρίμμια οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών

Κάπου, στο Νοέμβριο γύρισε ο γενικός δείκτης…
Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με τον δείκτη των τραπεζών να κινείται σε πολυετή χαμηλά και ο γενικός δείκτης στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περίπου πέντε μήνες, δηλαδή από τον περασμένο Νοέμβριο.

Το μεγαλύτερο πλήγμα υφίσταται πλέον η Eurobank, με την αγορά να ανησυχεί πλέον, και να θεωρεί ότι καλλιεργούνται συνθήκες bank run στην τράπεζα, ενώ η …
σχέση ανταλλαγής έχει κατέλθει από 58% στο 32% με την Εθνική. Η φημολογία ότι η τρόικα δεν θέλει το deal, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την Eurobank, εκτιμούν χρηματιστηριακές πηγές, αφού τα κεφάλαια για την ενίσχυση της τράπεζας θα αναλάβει το ΤΧΣ και όχι η ΕΤΕ, το οποίο μπορεί να θέσει ταυτόχρονα ζήτημα διαχωρισμού της τράπεζας σε «καλή» και «κακή».

Για το πρωί της Πέμπτης πάντως, έχει προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρναρα και την τρόικα, όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της συγχώνευσης και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε καλό δρόμο αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες και πρόκειται για ένα deal για το οποίο η τρόικα έχει συναινέσει αρχικά. Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank πάντως, είναι από τις χαμηλότερες στην αγορά και η χαμηλότερη στον 25άρη, με 102,295 εκατ. ευρώ! Στη μετοχή άλλαξαν χέρια 1,750 εκατ. τεμάχια, για να κλείσει 0,1850 ευρώ.

Πτώση 5,41% κατέγραψε η ΕΤΕ, στα 0,594 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν πολυετή χαμηλά με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα 728 εκατ. ευρώ. Πτώση 5,38% για την Alpha, στα 0,615 ευρώ και τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει ακόμα χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Ίδια γεύση και για την Πειραιώς, η οποία κατέγραψε απώλειες 5,26%, στα 0,18 ευρώ, αν και από την άποψη της κεφαλαιακής επάρκειας θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες τράπεζες, μετά την εξαγορά των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Κατά τα άλλα, το άσχημο κλίμα επηρέασε και τις υπόλοιπες μετοχές. Ζημιά έκανε η πτώση της Coca Cola, κατά 2,84%, στα 20,50 ευρώ. Η Coca Cola, επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, αφού είναι η εισηγμένη με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση με 7,5 δις. Ευρώ. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,16%, στις 837,82 μονάδες, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα επίπεδα των 820 μονάδων.

Από εκεί και πέρα μεγάλες ήταν οι απώλειες για τη ΔΕΗ άνω του 5,5%, με την Επιχείρηση να έχει ανοικτό το θέμα της αναχρηματοδότησης των δανείων της. Η μετοχή υποχώρησε στα 4,91 ευρώ , επίπεδα που αποτελούν τα χαμηλότερα για φέτος.

Πάντως, η Citigroup αναβάθμισε τη μετοχή στα 6,25 ευρώ. Και πάλι πωλητές στον Μυτιληναίο που έκλεισε σε χαμηλά έτους, στα 3,60 ευρώ, Folli Folli στα 12,90 ευρώ και πτώση σχεδόν κατά 5,5%. Βουτιά ακόμα για τον ΟΤΕ, σχεδόν κατά 2%, στα 4,43 ευρώ, με χαμηλό έτους στα 4,26 ευρώ, Ιντραλότ στα 1,83 ευρώ και πτώση 3,68%. Στον αντίποδα, φαίνεται ότι διορθώνεται η υπερβολή της διόρθωσης στην Jumbo, με το χαρτί να ανακάμπτει με κέρδη άνω του 5%, στα 5,89 ευρώ, αλλά απέχει σημαντικά από τα υψηλά των 7,88 ευρώ. Κέρδη ακόμα κατέγραψαν Βιοχάλκο, Frigoglass και λιγότερα, δηλαδή κάτω από 1% ενισχύθηκαν από τον 25άρη Motor Oil, ΟΠΑΠ, Eλλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.
Οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές και διαμορφώθηκαν στα 38,7 εκατ. ευρώ, ενδεικτικές της επιφυλακτικότητας των επενδυτών.

Πηγή:www.reporter.gr

Use Facebook to Comment on this Post