Αυτό που ξεκίνησε το «μνημονιακό τόξο» με τη ΧΑ, στην επιστήμη της προπαγάνδας λέγεται «λάθος». Το «λάθος» όμως αυτό, προβλέπουμε πως δεν θα έχει καλή κατάληξη, τουλάχιστον…
Η ζωή δεν ανέχεται τα κενά. Ένα εκατομμύριο περίπου Έλληνες πολίτες που προτιμούσαν τη ΧΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες φανερές μόνο δημοσκοπήσεις, δεν είναι φασίστες, όπως προσπαθούν οι μνημονιακοί δημοσιογράφοι να τους χαρακτηρίσουν, δημιουργώντας συμπλέγματα φόβου και ενοχής. Είναι οργισμένοι Έλληνες και εκείνο που θέλουν είναι η τιμωρία των υπεύθυνων πολιτικών για τον σημερινό εξευτελισμό της χώρας και την προσωπική τους εξαθλίωση. Αυτή η οργή φυσικά δεν πρόκειται ξαφνικά να εξαφανιστεί. Η ίδια η ζωή θα βρει τρόπο για να εκδηλωθεί. Το πως θα φανεί.
Το πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να κάνει το αυτονόητο και απόλυτα συνταγματικό, κι όμως δεν το έκανε. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρο 29 του Συντάγματος «Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Η δεύτερη δε παράγραφος αναφέρεται στην οικονομική διαφάνεια των κομμάτων και των βουλευτών.
Σε εκτέλεση του άρθρου αυτού θα μπορούσε η κυβέρνηση να φέρει ένα νόμο στον οποίο θα όριζε ότι προκειμένου ο ΑΠ να εγκρίνει τη συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές, θα έπρεπε να κατατίθενται ενώπιόν του 1) το καταστατικό του, από το οποίο να προκύπτει ότι η οργάνωση και η λειτουργία του εξυπηρετούν τη δημοκρατία και όχι το φασισμό και 2) το πόρισμα οικονομικού ελέγχου από ανεξάρτητη αρχή, στο οποίο θα πιστοποιείται ότι τα οικονομικά του κόμματος είχαν ελεγχθεί και ήταν εντάξει. Στη συνέχεια θα έπρεπε να διαλυθεί η Βουλή και να πάμε σε γενικές εκλογές.
Με τον τρόπο αυτό αφενός θα καταργούταν η ιδιότητα του βουλευτή για όλους και φυσικά και για τα μέλη της ΧΑ, χωρίς να δημιουργείται ο σημερινός τραγέλαφος, με βουλευτές φυλακισμένους που όμως θα εξακολουθούν να είναι νόμιμοι βουλευτές, αφετέρου δεν θα εγκρινόταν εκ νέου από τον ΑΠ το καταστατικό της ΧΑ και ο οικονομικός απολογισμός της και δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει ξανά στις εκλογές.
Όμως το «μνημονιακό τόξο» επέλεξε να κάνει αυτό που έκανε, αφενός για να μην χάσει την εξουσία, την οποία σίγουρα θα έχανε αν γινόταν εκλογές και αφετέρου γιατί δεν θέλει να ελεγχθούν ούτε τα δικά του καταστατικά και κυρίως τα κομματικά του ταμεία.
Τώρα, η ζωή θα δείξει αν έκανε καλά.
Πέτρος Χασάπης